Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод внесеното вчера заявление на дружеството за повишаване на цената.
"Както и предполагахме, исканото увеличение на цената е значимо", коментира Семерджиев, цитиран от БТА.

Спрямо определената от ДКЕВР цена за предишния регулаторен период от 1 април исканото увеличение е за 23.9 на сто. Това е така, защото постановената от комисията цена от 1 април бе намалена с 5% със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Исканото от "Булгаргаз" увеличение е с включена надценка от 2% за дружеството.

"Започнали сме анализи на внесеното заявление, най-голямата изненада за всички е разликата в курса долар/евро, която никой не е очаквал", коментира още Семерджиев.
Той добави, че "Булгаргаз" трябва да потърси възможност да се разплати с долари, закупени по-рано, на по-нисък курс, въпреки че разликата в курса ще повиши цената на газа.

По-рано днес по БНР Семерджиев заяви, че поскъпването на газа вероятно няма да толкова голямо (28%), но със сигурност ще е над 20%. Той се обяви против резките увеличения на цените на синьото гориво.  

Топлофикационните дружества, които използват природен газ, са поставени пред поредното изпитание - да увеличат цените и въпреки това да останат на пазара, на който има и алтернативи, обясни Семерджиев. Той посочи, че ДКЕВР ще се опита да помогне на топлофикациите чрез цените на преференциалната електроенергия, произвеждана от когенерации. По неговите думи всички топлофикации трябва да вземат мерки за оптимизиране на разходите си.

Шефът на регулатора смята, че с промените в наредбата за определяне на цените ДКЕВР има възможност да "контролира изкъсо" приходите и разходите на "Булгаргаз".

КНСБ остро реагираха на предвижданите от 1 юли скокове на цените на природен газ - с 20-22 на сто, на топлоенергията с около 20 на сто и на електроенергията средно с около 2 на сто. Според тях при това положение една от одобрените антикризисни мерки няма да бъде изпълнена. Призоваваме премиера и българското правителство да потърсят начини за недопускане на очакваните увеличения, тъй като те биха били непосилни за голяма част от бизнеса и населението, заявяват от синдиката.