"След продължилите повече от две седмици преговори и извиване на ръце от страна на "Булсатком" споразумение не беше постигнато. Предложените от нас взаимоизгодни и пазарни условия не бяха приети до края на работния ден днес и това ни принуди да предприемем тази крайна мярка", съобщават още от TV7.

От началото на годината телевизията дава сигнала си на "Булсатком" без договор. В края на миналата година медията предупреди, че на 23 декември ще спре сигнала за "неограничен период от време", но това не се случи.

"От позицията си на монополист "Булсатком" налага едностранно неизгодни за телевизията условия. Затова ние сме принудени да защитим авторските си права и труда на работещите в медиите ни", пише още в официалното съобщение на TV7.

По-рано днес БТА съобщи, че "Булсатком" е изпратила предложение до изпълнителния директор на ТВ "Седем" ЕАД Николай Бареков за продължаване на преговорите. Компанията предлага обособяването на отделен пакет на каналите TV7 и "Super 7" с отделна такса, като 35 на сто от нея да остава за телевизията.

В предложението на "Булсатком" се изразяваше надежда, че сигналът на програмите няма да бъде преустановяван едностранно от която и да е от страните, докато се водят преговорите.

Преди седмица bTV спря сигнала, както и предаването на всичките си програми към "Булсатком".
Във вторник Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви, че няма да се меси в спора с "Булсатком", защото става дума за търговски отношения между дружества в конкурентна среда.
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пък апелира за конструктивен диалог между "bTV Медиа Груп" ЕАД и "Булсатком" АД в името на българския потребител.

От bTV и TV7 твърдят, че сателитният оператор декларира по-малко от реалния брой свои абонати и на тази база искат увеличение на сумите, които трябва да плаща "Булсатком" за техните програми.
Таксите, които компанията плаща на телевизиите, са 35% от общите разходи, а остатъкът отива за поддържане на мрежата, заплати и формиране на печалба, пише ДарикФинанс.

Междувременно Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) поиска телевизионните програми, които задължително ще се разпространяват в цифровия мултиплекс, да са безплатни за алтернативните оператори - кабелни, сателитни, IPTV и т.н.
Ефирните програми, които след цифровизацията тази година ще се разпространяват безплатно до потребителите, да бъдат безплатни и за операторите, пише в изявление от асоциацията.
Оттам настояват за единна и мотивирана позиция на държавата в защита на потребителите по повод споровете между bTV и "Булсатком".

Междувременно днес КРС даде на "Булсатком" лиценз за четвърти GSM оператор.