Той поема поста след серия от кадрови промени в телевизията през последните два месеца, които включваха раздялата на bTV с директора на "Новини и актуални предавания" Люба Ризова и нейната заместничка Виктория Бехар, с шефа на спорта Красимир Минев, както и с програмния директор Апостол Пенчев. Преди около седмица за нов главен редактор бе назначена Валя Гиздарска, която от 2009 г. ръководеше седмичното предаване на bTV "Нека говорят".

"Той е едно от най-емблематичните лица на bTV и има всички качества, за да се справи успешно с новите си отговорности", казва новият главен изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев, цитиран от медията.

Венелин Петков е автор на множество материали, между които са поредицата "Пътуване в Афганистан" и филма "Трансформация" в bTV Документите, репортажите "Поражения", " Чиста вода" в bTV Репортерите и други.

"Журналистиката не е професия, а кауза. Винаги съм вярвал в това и съм приемал работата си в bTV Новините по този начин. Новата позиция носи много предизвикателства, които ще посрещна с всичко, на което опитът ми ме е научил. Вярвам, че заедно с екипа от топ професионалисти, които работят в bTV, ще продължим да правим най-добрите новини в българския ефир",коментира новата позиция Венелин Петков, който изгражда кариерата си като репортер и водещ основно в Би Ти Ви, където работи от създаването на телевизията през 2000 г.

Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика "Пийбоди". Той е продуцент и на bTV Документите от създаването на предаването през 2007. В него са излъчени документални филми, между които са поредиците "Бетонни градини", "България – следите на терора", филмът "Възродените – 20 години по-късно", а наскоро и поредицата "Македония – последният проект на Коминтерна".