Петдесет и пет моряци може да са мъртви след инцидент с китайска ядрена подводница, твърди в. "Дейли Мейл", като се позовава на секретен доклад на военното разузнаване на Обединеното кралство.

Според изданието моряците са загинали след катастрофална повреда на кислородните системи на подводницата, която е отровила екипажа. Аварията е била причинена от попадането в китайски капан, предназначен за чужди съдове.

Инцидентът се случил в Жълто море, намиращо се между Корейския полуостров и Китай. Капаните били разположени недалеч от водите в близост до град Циндао.

"Нашето разбиране е, че смъртта е причинена от хипоксия поради системна повреда на подводницата. Подводницата се удря във верига и препятствие с котва, използвани от китайския флот за улавяне на американски и съюзнически подводници. След 6 часа корабът излиза на повърхността, но бордовата кислородна система е претърпяла тежка повреда, отровила екипажа", гласи доклада на британското разузнаване. При инцидента няма изпускане на радиация.

Твърди се, че сред загиналите са капитанът и 21 други офицери на китайската подводница от клас "Тип 093-417".

Официално Китай отрича такъв инцидент, но според "Дейли мейл" като част от засекретяването на случая е и решението на Пекин да не поиска международна помощ. Интересното в случая, че и Тайван отрича да разполага с данни за подобна авария.

Китайските подводници "Тип 093" влязоха в експлоатация преди последните 15 години. Плавателните съдове са дълги 106 метра. Основното им въоръжение е антикорабни торпеда.

"Тип 093" са сред по-модерните китайски подводници и са известни с по-ниските си нива на шум.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО