Това предложи директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев пред Дарик радио, ден след като се разбра, че Административният съд в София е отменил негова заповед, с която се забранява финансирането на ин витро процедура на 43-годишна жена.
Мотивът на съдиите - възрастовият критерий е дискриминационен и противоречи на Конституцията и Закона за защита от дискриминация.

По думите на Лалев за година и половина на 10 жени е отказано финансиране от фонда, защото са били над тази възраст. В правилника на Фонда няма възрастово ограничение, но според действаща Наредба на здравното министерство, и докторите, и администраторите трябва да се съобразяват с наложеното ограничение - достъп до средства от фонда имат само жени до 43 години.

По информация на Дарик Министерството на здравеопазването ще обжалва решението.

Директорът на фонда призна, че има случаи, при които и 50-годишни жени са подходящи за ин витро.
„Да, съгласен съм. Има жени, които са перфектни и на 50 години, и на 60 години, и със запазена репродуктивна, но не може от единичен случай.., нали се сещате какво ще стане", категоричен бе д-р Лалев.

Въпреки това той предлага 45 години да е възрастовото ограничение.

Д-р Лалев коментира и случая със забавените документи и решение с 5 месеца за жена, която междувременно навършва 43 години и от Фонда й отказват финансиране: „Жената си е права в нейните разсъждения. Единственото, което може да се счита, не знам дали е нарушение, по-късното връчване на заповедта".

Според фондация "Искам бебе" успехът в България на опитите за раждане на бебе по метода "ин витро" е над 40% за жени до 40-годишна възраст. Първото бебе, родено по този метод в България, е вече на 23 години.