"Сестра ми се страхуваше, че ще ѝ вземат децата. Тя е човек, който години наред е изтезаван психически". Това каза в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV Илия Дунчев, братът на Кристина Дунчева от Сандански, обвинена за убийството на двете си деца - момиченце и момченце на 3 и 5 години, на 19 ноември 2020 г.

Преди седмица Дунчева спечели дело за домашно насилие. Районният съд в Сандански наложи на бащата на убитите деца - Георги Трайков, ограничителна заповед, според която не може да приближава до нея на по-малко от 200 метра.

"Усещам утеха у нея от това решение на съда. Тя се страхуваше, че никой няма да ѝ повярва, че е жертва на едно престъпление, което се извършва години наред буквално в задния двор на полицията.

В нея беше насаден страх, че няма кой да ѝ помогне, защото Георги е с протекции в Районното полицейско управление. В града се говори, че сестра му е в много близки отношение със зам.-шефа на районното, който отговаря и за "Криминална полиция" в Сандански", разказа братът на Кристина.

По думите му сестра му никога не е била агресивна и затова той се съмнява тя да е физическият извършител на двойното убийство. Съмнявам се в бащата на децата, уточни Илия Дунчев.

Той подозира, че алибито на Георги Трайков за убийството е скалъпено.

Фактът, че Кристина Дунчева се е страхувала от мъжа си и неговите близки контакти с полицията в града потвърди и нейния адвокат Маньо Алексиев.

"При срещата ни в кантората ми в София, може би 1-2 седмици преди злощастното събитие, тя беше покрусена, казваше, че не вярва в никого, че Георги има силни позиции, всички са на негова страна - и полиция, и съд, и ще ѝ вземе децата", разказа адвокатът.

Той уточни, че първият сигнал, който Кристина е подала за домашно насилие на тел. 112, е от 5 октомври 2020 г. Тогава полицаи снемат обяснения от нея и от Георги и я придружават до дома на родителите ѝ.

На делото за домашно насилие те твърдяха, че не помнят и тя се е прибрала сама, не помнеха и за какво е бил сигналът", коментира Алексиев.

По думите му Георги Трайков е взимал децата от дома на родителите на Кристина със съдействието на полицаи, без да има право на това - без съдебно решение.

Според барата на Кристина Дунчева трагедията е можело да бъде предотвратена, ако институциите, които са били уведомени за домашното насилие, ѝ бяха оказали подкрепа.