Освещаването стана на Василиевата Света литургия за Велики Четвъртък, която беше възглавена от патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В литургията участваха също митрополити и софийски свещеници, съобщиха от БПЦ.

Преди прочитането на Господнята молитва "Отче наш" патриарх Неофит е прочел и надлежните молитви, като е благословил и седемте съда, в които се съхранява Светото миро. След това епископ Герасим е прибавил към него и част от мирото, съхранявано в алабастрения съд, подарен на Българската православна църква от Веселенската патриаршия през 1945 г., когато е вдигната седемдесетгодишната схизма над Българската екзархия.

"И днес, заедно с цялата Църква, ние свеждаме глави пред дивното божествено смирение на Спасителя, Който сам уми нозете на Своите ученици, и заедно с апостолите, Го следваме в Гетсиманската градина - в часа на Неговата скръб и в страшния миг на предателството. Прекланяме се пред тайнството на божественото домостроителство и в преклонението си, отново и отново, изповядваме верността си към Христа и молим: "На Твоята Тайна вечеря за участник ме приеми днес, Сине Божий; защото не ще издам на Твоите врагове тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, но като разбойника Те изповядвам: спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си", е казал в словото си патриарх Неофит.

Той е припомнил и това, че мирото "църквата използва във всички важни и решаващи моменти от своя живот". То е неотменим елемент при освещаването на Светата трапеза, която на езика на Църквата символизира гроба, в който е погребан и от който след три дни възкръсна Спасителят.

След това митрополитите са пренесли съдовете с вече осветеното миро в Синодалната палата, където ще бъдат съхранявани.

В най-новата си история БПЦ получава правото сама да вари и освещава миро през 1945 г. - след вдигането на наложената й схизма. Нашата Църква не закъснява да се възползва от това свое право. Първото варене на миро е през 1950 г., а следващите са през 1961, 1974, 1988, 1995, 2002 и 2009 г.

Варенето на миро е дълъг и сложен процес, който продължава три седмици и половина. Започва на Неделя Кръстопоклонна и приключва с освещаването на мирото на Велики Четвъртък. Основните съставки в мирото са чист зехтин и чисто бяло гроздово вино, към които се прибавят над 30 различни видове ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго определено съотношение и начин на приготовление. Мирото се вари от духовници при непрекъснато бъркане и при непрестанното четене на Новия Завет в продължение на три дни. Началото на варенето задължително се поставя от Предстоятеля на Църквата /патриарха/, който извършва и освещаването на новото миро.