Тази награда се дава за заслугите на професора към българската култура и неговото пенсиониране. На церемонията присъства и новоназначеният директор на Националния исторически музей доцент Бони Петрунова.

Наскоро директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров подаде заявление за пенсиониране.

Горд съм, че министърът на културата ми подари част от съкровището на кан Кубрат. Това каза проф. Божидар Димитров, след официалната церемония.
Той получи и почетна диплома.

Вижте снимки >>>

"Проф. Димитров е един човек, който освен, че формира от Националния исторически музей една институция, и самият той е институция. Той е човек, който много уважавам и се прекланям пред неговия дух и неговото неистово желание да въздига българщината и да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи“, каза министърът.

Той уточни, че такъв подарък досега не е даван на българин, а само на няколко бележити личности и министри, както и на президента на Лувъра.

"Този овен е част от т.нар. Съкровище на Кубрат. Кубрат, който по някакъв начин на мен поне ми кореспондира с Божидар. И овенът също ми кореспондира с Божидар“, пошегува се той.

Проф. Димитров уточни, че е много трогнат от подаръка и отличието.
"Знам, че много хора са си отишли без и една дума да се каже в тяхна признателност, въпреки че са свършили нещо в някоя област. Благодарен съм за високата оценка, която ми е дадена. Много се радвам, че на един вероятно потомък на прабългари – като се има предвид цвета ми и кръглата ми глава, е подарен не традиционен тракийски ритон, част от съкровището на едината ми глава, е подарен не традиционен тракийски ритон, част от съкровището на един от великите български канове“, каза още историкът.

По време на тържествената церемония стана ясно още, че на името на проф. Божидар Димитров е наименуван залив в Антарктика.

Заливът "Димитров“ е широк 6.8 км и е разположен на полуостров Велинград, на брега Греъм. В него се вливат и ледници, а на хода му е разположен остров Камакуа.

Според участниците в Българската антарктическа експедиция, избрали името на проф. Божидар Димитров за име на този залив, то това е, защото той има изключителен принос за развитието на българската антарктическа програма.

 При определени условия бих се върнал в политиката, каза още професорът.
„Обикновено хората, които са били в политиката и са излезли от нея, казват, че никога повече не биха се върнали. Аз обаче не се заричам.

Бих се върнал при определени условия и при някои идеи, които имам, свързани с историята, с музейното дело, с културно-историческия туризъм и т.н. И ако се зарече този, който ще ме покани, че ще ги изпълни, бих се съгласил. Но иначе да отида просто ей така, да вися и да получавам министерска заплата, не си струва. Тя и без това не е особено голяма“, заяви проф. Димитров.

Проф. Димитров разкри, че смята да напише мемоари за това как е възникнала идеята за създаването на Националния исторически музей.