Предлаганият нов модел в здравеопазването за споделено плащане ще спести около  30 млн. лв. Това каза пред журналисти заместник-министърът по здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от "Фокус".

"Когато се приеме една пълна демонополизация, се плаща една вноска, но тя ще бъде различна в зависимост от предложенията на различните застрахователи. Говорим за конкурентен принцип, за възможност за личен избор на човек какво да включи в своята застрахователна полица. Например Бойко Пенков е на 60 г. има нужда от кардиолог и би избрал нещо, което може да струва малко по-скъпо и да доплати, но ще знае, че е застрахован за това, което има нужда", обясни Пенков и допълни, че това е вариант за пълна демонополизация. "Тогава извън общия пакет, който трябва да има всеки, ще може да има и допълнителни услуги", каза още той.

Зам.-министър Бойко Пенков посочи, че във вариант Б, предложен от министър Ананиев, има споделено доплащане. "В рамките на 70 лв. е то при болничен епизод. Това, изчислено на годишна база за всички болнични посещения, прави разход от около 60-70 млн. лв. И така ще се спестят към 30 млн. лв., тъй като за това доплащане в момента се дават 90 млн. лв. - за 10-те дни, които престояваме в болница. Така че ще излезе по-евтино", обясни зам.- министърът.

Пенков посочи, че българският пациент няма да бъде ощетен.

"Това, което предлага министър Ананиев, е мобилизиране на допълнителен ресурс през здравно застраховане, тъй като с повечето събрани средства ще се гарантира по-добро качество на услугата в болниците, както и допълнителна извънболнична помощ, която да обгрижи човекът отвсякъде", обясни той.

Пенков посочи, че във Франция има подобен модел.

"Там има социален фонд и допълнителен фонд, към който 95% от французите са си направили застрахова. Те ходят с две пластмаси и на практика не плащат нищо. Подобна на този модел е и новата идея. Много либерален е този модел и хората се чувстват щастливи", коментира зам.-министърът.