Не бих призовал за по-строги мерки, но призовавам да се спазва дисциплината. Многократно умоляваме за спазването на трите "Д" - дистанция, дезинфекция и дисциплина. Никога не сме казали, че коронавирусът си е отишъл. Но към днешна дата не считам, че по някакъв начин трябва да се паникьосваме. Вече масово се изнесоха българите по гръцките курорти. Считам, че ако сега почнем да затягаме това ще внесе паника, много по-голям риск за целия ни стопански живот. Което може да отпадне - да отпадне. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Той допълни, че призна, че при взимане на крайни решения се води от това, че вирусът е по-слаб.

"Бройките показват, че мерките са ни били правилни. Резултатите не са така критични и опасни според докторите, за да предприемем нещо повече. Вече имаме над 30 лаборатории. Тестваме масово и затова и толкова излизат", обясни Борисов.

По думите му, коронавирусът продължава да тормози Европа в най-големите размери, които можем да си представим.

"Вчера САЩ минаха това, което имат като жертви по време на войните. Ние като отхлабихме мерките първи, знаехме какво ще се случи. Винаги съм се водил от това, че вирусът в момента е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че подготвени сме технически и медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати", допълни премиерът.

Той съобщи, че директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов е бил изследван за Covid-19 и са установени антитела.

"Казах му да не идва, да се самокарантира. Всеки може да го хване", уточни Борисов.

Той наблегна на факта, че всички шестима починали през последното денонощие са с тежки придружаващи заболявания.

Когато дойде ваксината и се ваксинираме, ще сме по-спокойни. Думата "задължавам" носи психологически последствия месеци наред. Затова препоръчваме, а не задължаваме да се носят маски, каза премиерът.

От думите му стана ясно, че той очаква дълбока рецесия през есента.

Няма да ме спрат. Вчера за проект, за който България е дала 3 млрд., 4 от най-големите фирми в света се обединиха в консорциум за строежа на АЕЦ "Белене". "Балкански поток" се строи на макс, "Гръцки поток" се строи. На тях не им остава с какво да се похвалят после, отговори Бойко Борисов по повод разпространените снимки от спалнята му.

В отговор на въпрос дали не е било грешка разхлабването на мерките, премиерът ядосано отговори, че връщането на КПП-та на изходите на градовете и въвеждането на извънредно положение няма да бъде понесено от народа.

Рекорден ни е броят на оздравели. Щяхме да поболеем населението, да го извадим извън контрол, ако бяхме продължили тези мерки. Да сложим КПП-тата на изхода на София - ще го понесат ли хората? Да приемем извънредно положение в парламента - ще го понесат ли? Трябва да свикнем да живеем с вируса, заключи министър-председателят.

Бойко Борисов коментира и думите на министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който заяви, че румънци и българи са виновни за огнище на Covid-19 в германската провинция.

Веднага реагирахме и днес бяха поднесени извинения и че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого може да е занесъл вирус. Защото, ако не са били тези български сезонни работници, няма да ядат германците вурстчета. В същото време, когато си дойдоха в България, те ни донесоха“, каза Борисов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от своя страна потвърди, че Националният оперативен щаб и МЗ поддържат постоянна връзка с Регионалните здравни инспекции и болниците в цялата страна. По думите му, строго се следят и поставените под карантина хора, за да не се разпространи заразата.

Болниците са готови и са в състояние да обслужат много по-голям брой заболели, заяви Ананиев.

Той обясни, че ще предложи на премиера финансирането на болниците по начина, по който в момента се осъществява заради пандемията, да продължи така до 30 септември.

Много е малка разлика между решението, което се базира на здравни аргументи, и това, което се базира на политически аргументи. Добре е да се намира балансът между двете. Мисля, че премиерът добре го обясни - трябва да свикнем с вируса, уточни здравният министър.

Засега нямаме сигнали за възникнал случай от нощно заведение. Но това не значи, че няма специални указания да се наблюдават. Засега не сме дискутирали въпроса с отваряне на СПА центровете. Предполагам, ако се отварят, то ще е от началото на юли. Не бива всички мерки заедно да се отпускат, каза още Кирил Ананиев.