Ботевградското село Врачеш и ЧЕЗ Разпределение България влязоха в спор за лош ток.

Жителите от селото излязоха на протест и блокираха пътя за Враца за кратко в знак на протест, че токът в селото често спирал.  От енергодружестовото обаче заявиха, че една от причините са незаконните присъединявания и манипулациите на електромери в селото.

Почти цялото село се събра на площада пред кметството, където представители на ЧЕЗ разговаряха с инициативния комитет днес следобед.

Протестиращите коментираха, че не могат да търпят повече тормоза на електроразпределителното дружество, предаде БНР. 

"Спира постоянно - нощно време" - оплакаха се хората - "Телевизори гърмят, хладилници, бойлери. От доста време е така".

"Енергото си правят разни номера - спират го с часове. Миналата седмица го спряха в три следобед и го пуснаха чак в 11 часа вечерта и това продължава всеки ден. Три дена непрекъснато го спират тока".

"Месото, което беше в хладилника, го изхвърлих, телевизорът се повреди от честите спирания на тока, и него изхвърлих".

От ЧЕЗ обясняват проблема с факта, че част от трафопостовете не са тяхна собственост и те не отговарят за поддръжката им. През последния месец са направили няколко подобрения в електрозахранването и част от проблемите са решени. Регистрирани са само "няколко изключвания".  Две от тях са обективно предизвикани от проливните дъждове (съответно за 40 и 20 минути).

"На 30 юни, след няколко едноминутни прекъсвания на електрозахранването, се установява, че трафопост, чужда собственост, е в лошо техническо състояние. Това налага изключване на електрозахранването в селото, за да се откачи опасният трафопост от мрежата. Няколко дни по-късно, на 3 юли, след комуникация с кмета на селото, дружеството се съгласява да съдейства и да ремонтира чуждия трафопост, като за целта избира период, в който ще бъдат засегнати най-малък брой клиенти - 4:00 часа сутринта. Токът е възстановен след 40 минути", съобщават от компанията.

"Проблем за качеството на доставяната електроенергия са незаконните присъединявания и манипулациите на електромери, които често водят и до прекъсване на електрозахранването. От началото на годината дружеството е регистрирало 30 кражби на ток, като само във вчерашния ден са установени 2 случая на незаконни присъединявания", напомнят още от компанията и обещава да продължи с регулярните проверки за кражби на ток в селото.

До края на август, съгласно утвърден график, ЧЕЗ ще се извърши и обход, оглед и профилактика на всички трафопостове. Предвижда се изпълнението на цялостна просека по трасето на електропровод средно напрежение "Витиня", както и кастрене на дървета и просека по мрежа ниско напрежение в района на с. Врачеш. Компанията ще монтира на всички трафопостове в селото сигнализатори за по-бързото локализиране на повреди, както и 2 автоматизирани дистанционно управляеми апарата, които дават възможност за своевременно им откриване и управление на мрежата от разстояние и съответно по-бързото възстановяване на електрозахранването при прекъсвания.

ЧЕЗ Разпределение България предвижда обходи и огледи и на всички съоръжения чужда собственост, като ще бъдат връчени предписания за отстраняване на констатираните нередности на съответните собственици.