Голямата древна гробница, която разкриваме в село Маноле, община Марица, ще бъде показана през септември догодина, когато Пловдив е Европейска столица на културата. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като се запозна на място с уникалното археологическо откритие.

Снимка: БТА

"Гробницата е с размери, каквито досега не са откривани никъде. Тя е с формата на пирамида и е висока 23 - 24 метра. Имаме шанс това да е нещо уникално за света. Разкриваме цялата гробница за Европейската столица на културата през септември догодина. Това е добър подарък за града и Европа. Убеден съм, че в дългосрочен план парите, които сега даваме за археология, ще се възвърнат", посочи премиерът.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Той добави, че в момента българските археолози работят на 4-5 уникални места и правителството ги подпомага с всичко необходимо. Гробен комплекс с такива размери до момента не е откриван на Балканите, пише Борисов в страницата си във Фейсбук.

Снимка: БТА

Цялостното разкриване на откритата гробница, която няма аналог, ще бъде подпомогнато изцяло и финансово и организационно от правителството и от местната власт, каза пред журналисти директорът на Регионален археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Снимка: БТА

Археологическите проучвания на могилата "Малтепе" продължат вече трета година. През миналата година на мястото са открити около 15 култови ями с депонирани в тях дарове и още близо 40 монети, глинени съдове и бронзова фибула /игла за дрехи/, които се датират към III век след Христа.

Тази година започна проучване с георадари, което установи, че на 5 метра под върха на могилата има аномалия - някакво гробно съоръжение и затова започна проучването от върха, разказа пред БТА Костадин Кисьов. На върха на 70-80 см дълбочина е открит средновековен некропол от 12 век с 12 гроба. А на 5 метра от върха открихме покрива на гробницата. Това е съоръжение изградено с тухли и камъни споени с хоросан.

Открити са още 5 бронзови монети от III век след Христа и три огромни блока от мрамор, които иманяри са ги избутали встрани. Допреди 20 дни смятахме, че имаме две гробници една върху друга, всъщност се установи, че това е една огромна гробница с размери, каквито няма откривани никъде, каза Костадин Кисьов.

Това е уникално за България, за Балканския полуостров и за цяла Европа, посочи археологът. Тя има пирамидална форма с подстъпи и е висока над 22 м, а на самия връх е имало и статуя, която е била или на този, който е погребан вътре, или на божество почитано от него. Най-високата гробница в България е Поморийската, висока 5,5 м, а най-високата откривана досега е тази в Микена - 14 метра. Други подобни гробници в Рим и Палмира са високи 6-7 м.

Няма гробна сграда висока 20 метра и статуя отгоре, посочи археологът. Гробният мемориален комплекс е бил заграден от мраморен зид-скрепида, който е бил дълъг 450 м и висок 2 метра.

Смята се, че това е гробница на някой римски император, от т.нар войнишки императори, в периода III век след Христа. Ако обаче се установи, че гробницата е строена по-рано, може да се окаже, че тук е погребан някой от тракийските владетели.

В момента сме разкрили южната стена на гробницата и е достигната дълбочина 8 м, а за да стигнем до дъното има още 13 метра и все още не знаем къде е входът. За цялостното разкриване на гробницата е необходимо премахването на 89 000 куб. метра пръст, поясни ръководителят на разкопките Костадин Кисьов.