Имаме още около 4000 новоплатени теста за коронавирус, плюс близо 3000 в наличност - считаме, че са абсолютно достатъчни. Считаме, че нулевият пациент е дошъл от Гърция, но вече имаме и много фабрики италиански, които в България работят. Мениджърите в тях са от Северна Италия. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет, след като стана ясно, че има четири положителни проби за коронавирус в България.

По думите му, извънредното заседание на кабинета, в което участват и членовете на Националния оперативен щаб, е да се "облекат" в решения мерките, за да може хората да са спокойни.

"Нека хората да виждат, че максимално се опитваме да ограничим вируса. За съжаление след Китай и Италия е точка, в Гърция са много заразените. Виждате, че най-високотехнологичните нации страдат най-много. Проблемът е, че освен паниката там се създава, всички държави издадоха заповеди за забрана на износ на медицински, санитарни материали", коментира Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че планираните масови мероприятия ще бъдат отменени със заповед.

"Хората трябва да разберат, че сега не трябва да се събират. Трябва самодисциплина и да си помогнем сами. Големите вериги магазини имат достатъчно продукти за много време напред, затова не се запасявайте. Призовавам сънародниците ни да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че със съвместни усилия ще преборим и тази криза. Важно е да сме единни. На макс трябва да работи индустрията, за да защитим населението", каза Борисов.

По думите му в Турция са договорени 50 000 маски за България.

"Сега щом мине точката на Министерски съвет, сме се уговорили там да подпише в Турция договора, за да може камиона да тръгне към България. Даже няма да чакат и плащането. Просто документът трябва да може след това заседание да тръгне. Другите следващи мерки ще ги кажем една по една, тъй като искам мерките да ми ги предложат най-добрите специалист в щаба, за да бъде лишено от всякаква политическа оценка решенията, които се взимат. Ако някой може да намери по-добри специалисти, да ги доведе", допълни премиерът.

Борисов каза още, че е разпоредил на вътрешния министър Младен Маринов пред всяка болница да стои по един патрул.

"Да има кой да предупреди, ако близки искат да ходят на свиждане, да им кажат, че това би било доста по-лоши последствия - карантинен период и т.н.", обясни той.