Премиерът Бойко Борисов провери как се съхраняват ваксините срещу COVID-19 в Пловдив. Първите ваксини пристигнаха рано тази сутрин в НЦЗПБ, а оттам тръгнаха доставки към Пловдив, Бургас и Варна, предава Нова тв.

На място в Пловдив беше и здравният министър Костадин Ангелов. В града пристигнаха близо 1000 дози. Това стана при засилени мерки за сигурност.

Ангелов и шефът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева посрещнаха премиера Борисов и му показаха как се съхраняват ваксините. След като бъдат извадени от специалните фризери, ваксините издържат до 5 дни. Затова е нужна и желязна организация, за да бъдат използвани през това време всичките.

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв.

"Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично", докладва министър Ангелов.

Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход.

Премиерът Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз.

"Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията", добави Борисов.

Министър Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ-Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани.

"Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали", отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за "Ремдесивир" са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия.

Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

По-рано сутринта премиерът Бойко Борисов инспектира военен обект. Той посети казармите в полигона "Корен", където се строят нови сгради за учения на военните. Там се обучават и специалните части на армията.

Борисов разгледа част от въоръжението им и обеща модернизацията да продължи. Както и да имат необходимите боеприпаси за пълноценни учения.