Посетих още едно от прекрасните исторически места в България - Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Това е най-старият солодобивен център в Европа, превърнал се в първия праисторически град на нашия континент, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

В страницата си в социалната мрежа министър-председателят сподели, че Солницата се състои от укрепено с каменни стени селище, производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи и заема площ от около 200 дка.

Много съм доволен от работата на археолозите. Поех ангажимент правителството да осигури средствата за довършването на археологическите проучвания и осигуряване на нужните условия, за да бъде мястото достъпно за туристи, отбеляза Борисов.

Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания на селищната могила Провадия-Солницата, заяви министър-председателят, цитиран и в съобщение на информационната служба на Министерски съвет.

Какво има в праисторическия град

Комплексният праисторически обект представлява останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200 г. пр. Хр.). Състои се от укрепено с каменни стени селище, производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи. Заема площ от около 200 дка.

Това е единственото находище на каменна сол в България като почти в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила, а върху нея - тракийска надгробна могила, се казва още в съобщението.

Какво още каза премиерът за обекта

"Златно време е, нека хората работят. Направете разчетите, парите не трябва да ви спират, ще ги заложим в бюджета за догодина", заяви Борисов пред археолозите. Той добави, че обектът наистина е уникален.

"Имаме стена на 6700 години и като уточним, че Китайската стена е с 4000 години по-млада, това буди внимание и привлича туристи", отбеляза министър-председателят. Според него предложеният от археолозите Музей на солта може да бъде разположен на територията на праисторическия обект.

На какво се натъкнали археолозите

Ръководителят на научния екип, който извършва археологическите разкопки на обекта - проф. Васил Николов заяви, че хората не могат да си представят колко важна е солта - а всъщност без нея не може да се живее.

Археолозите разказаха на министър-председателя Бойко Борисов, че изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на стария континент. На обекта засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.).

Разкрити са останки от три праисторически каменни отбранителни съоръжения по периферията на селищната могила. Продължават и научните издирвания на некропола от по-ранните фази на халколитното обитаване, както и на керамичния производствен център.