Военните учения са важни и за дипломацията и външната ни политика, каза днес в Шабла премиерът Бойко Борисов, който наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2019" заедно военния министър Красимир Каракачанов и висши военни от САЩ и Сърбия.

В учението участват формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия. Ще бъдат отработени съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 "Точка", както и огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.

По думите на Борисов демонстрациите показват, че може до вчера между страните да е имало напрежение, но днес те тренират заедно и показват способностите си. Изводите от стрелбата и на българските, и на американските, и на сръбските военни части са, че трябва да живеем в мир, а не във война, посочи премиерът. И допълни, че колкото повече армиите се опознават, толкова по-добре, защото това има възпиращ ефект.

Още снимки можете да видите тук>>>

Българските ракетни войски и военновъздушните сили показаха отлични резултати, бе оценката на Борисов. Той допълни, че освен демонстрациите, учението има още една силна страна - войниците се опознават и стават другари по оръжие. Мирът съществува, когато всички сме силни и единни и знаем, че всичко различно е тотална щета за хората, каза още Борисов. И допълни, че народите искат по-силна икономика, а не войни.

Висока оценка на учението даде и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му българските войници са подготвени добре. Каракачанов допълни, че ученията показват на цялото общество защо правителството е гласувало средствата за големите проекти за армията.

Задоволство от демонстрациите на полигона в Шабла изрази и министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин. Той даде висока оценка на показаното от пилотите и ракетните войски. "Ние ценим мира и знаем, че трябва да се борим за мир и стабилност на Балканите", каза Вулин. И допълни, че е от изключителна важност за Сърбия са добрите отношения със съседна България.

Най-важният извод от учението е, че сме по-силни заедно, допълни заместник-посланикът на САЩ Джъстин Фридман. По думите му това е основното послание към всички - че съвместно можем повече. Дипломатът поздрави и благодари на премиера и двамата военни министри за постигнатите резултати.

Делегацията от Сърбия е водена от министъра на отбраната Александър Вулин. Сред наблюдателите на учението са още зам.-посланикът на САЩ Джъстин Фридман, представители на български държавни институции, висши генерали и офицери.