Премиерът Бойко Борисов обяви след заседание с Националния оперативен щаб в Министерски съвет, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с 15 дни, тоест до края на юни.

Тя трябваше да изтече на 15 юни, но по-късно днес здравният министър Кирил Ананиев ще издаде нова заповед за продължаването заради новите големи огнища на коронавируса, които се разгорява в Доспат, Сърница и други.

Ананиев ще даде разяснения какви ще са мерките, но като цяло ще продължат да бъдат такива, каквито са в момента. По препоръка на щаба маските остават задължителни в градския транспорт.

"А не да си ги носят на шията", подчерта Борисов.

Но на закрито те ще са само препоръчителни.

А театрите и кината ще могат да заработят от 15 юни на 50%.

За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Ако се налага, ще удължим пак. Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи - с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали“, подчерта той.

"Старческите домове да се гледат най-внимателно, да се тестват хората, да се охраняват, като най-рискови", препоръча Борисов.

Премиерът успокои гражданите, че нищо в мерките няма да се промени спрямо сегашния момент. По думите му най-важно е болниците да успеят да приемат заболелите и капацитетът им да не се запълва. 

"Трябва да свикнем да живеем с този вирус. Ако успеем като нация да го устоим това, ще сме за пример. Не ми се иска да си мисля за варианти, в които ще минем в състояние на държавата, в което болниците да не могат да приемат пациенти, заради това го правим", каза още Борисов, като за пореден път изтъкна, че имаме най-разхлабените мерки.

Председателят на щаба генерал Венцислав Мутафчийски не беше на заседанието, "за да не напишат пак някоя глупост", обясни Бойко Борисов, като уточни, че се провеждат 3-дневни занятия в Шабла, нос Емине и региона с целия генералитет и министъра на отбраната.