Ограничителните мерки си важат и хората вече са много дисциплинирани. Проблемът идва събота и неделя, когато е хубаво времето. Тогава хората все едно се крият от някого и искат да излязат навън. Това каза относно спазването на мерките за социална дистанция премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение на ГКПП "Капитан Андреево".

"Дано не се налага да затягаме мерките", коментира той по повод заявките от оперативния щаб, че може да се наложат ограничения и на придвижването вътре в градовете.

"Ние не играем на жмичка, че целта да е да надхитриш някого. Който надхитри сега, после може да зарази и да умират хора. Това не е игра с властта или полицията, за да кажеш аз успях да ги надхитря", коментира още Борисов.

"Преминаването през "Капитан Андреево" на тирове се е нормализирало", обясни Борисов след разговор с валията на Одрин.

Снимка: Официална страница във Фейсбук

На създадения в България буферен паркинг пък има 80 камиона от Европа като шофьорите им изчакват да приключи задължителната им карантина.

На въпрос къде са нашите камиони, тъй като на буферния паркинг има основно турски камиони, премиерът заяви, че той отговаря за българските камиони и целта му е те да не чакат и да минават.

"Да благодарим на Ердоган, че пусна тировете да минават, проблемът е решен, каза премиерът Бойко Борисов. - Тази пътна артерия трябва да продължи да работи, това е най-големият граничен пункт в ЕС."

Турският представител на границата с южната ни съседка увери премиера, че тировете ще преминават през границата. "Проблемът е решен. То няма проблем с преминаването, просто превозвачите искаха да си кажат какво има като единичен проблем. Аз отговарям за българските камиони. Има вариант стоките от Европа да се претоварват на български камиони и да преминават. Питали са специално президента Ердоган, за да дойдат тук. Тази практика работи вече", каза още премиерът.

Около 40 тира се намират на буферният паркинг, изграден на бившето военно летище край Узунджово.

Борисов заяви, че шофьорите не са опасни в условията на епидемия от коронавирус у нас.

"Видяхте тонове боклук, ще трябва да помолите тираджиите, няма да им чистим. Благодаря и на тези, които почистиха. Има ясни инструкции към тираджиите къде да си оставят боклуците, след тях и дезинфекцираме", каза Борисов. От турска страна обявиха, че всеки ден през границата преминават стотици камиони.