Започва най-големият мюсюлмански празник, Айд ал Адха (Курбан байрам), който отбелязва приключването на годишното поклонение хадж /и утре/.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави мюсюлманите у нас чрез профила си във "Фейсбук".

"Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!", е написал той.

Президентът Румен Радев също отправи своите благопожелания за здраве и щастие към представителите на мюсюлманската общност в България по повод празника Курбан Байрам.

"Свещените за мюсюлманите дни напомнят на цялото общество за голямото значение и сила на традициите, изградени върху стремежа за човешко разбирателство, съпричастност и духовно израстване", заявява държавният глава в своя поздравителен адрес, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчертава, че когато искрено вярваме и следваме автентични и сплотяващи добродетели, устояли на историческите превратности и доказали жизнеността си, укрепваме възможностите си за по-добър и достоен живот.

Как се отбелязва празника на мюсюлманите

В Хасково мюсюлманите се събраха в Чарши джамия и Ески джамия за утринна молитва преди Курбан Байрям, който започва довечера.

Празникът започна с молитва, на която присъстват мъжете. После се прави жертвоприношение на пророка Ибрахим.

"Идват гости, роднини, всички близки се събираме. Мюсюлманск празник. Всеки отива - малките до големи, целуват им ръце, искат прошка".

Курбан Байрям продължава четири дни.

Курбан Байрам е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение, каза за БТА районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. Празникът започва днес и се отбелязва четири дни.

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича "Арифе". Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите.

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва - байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва - сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на специално подготвени за случая просветителски проповеди.

Районният мюфтия уточни, че във всички джамии в област Разград началото на празничната байрамска молитва е в 7.00 часа. След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

Основна традиция на Курбан Байрам е принасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият - две години, а камилата - пет години, подчерта районният мюфтия.

Той посочи, че смисълът на Курбан Байрам е да се раздава курбанско месо на нуждаещите се - сираците, самотните и болните, за да могат и тези хора да усетят празника. По думите му канонът повелява богатите да раздадат цялото месо. Тези с добри доходи раздават една трета от курбанското месо, с втората се гощават гости, близки и приятели, а третата остава за семейството. Хората с ограничени възможности и многолюдните семейства могат да оставят цялото месо за себе си.

Мехмед Аля благодари на всичките 17 души от област Разград, отзовали се на тазгодишната благотворителна кампания и дарили по 270 лева за празника. Със събраната сума от инициативата "Да дарим курбана си" ще бъдат закупени животни за курбан. Месото им ще бъде раздадено днес и утре на социалнослаби семейства, болни и нуждаещи се от всички общини в областта. Курбанско месо ще получат и 29 сираци от региона, подпомагани ежемесечно с парични средства от Районното мюфтийство.