Премиерът Бойко Борисов честити празника на всички смели момчета и момичета, които пазят небето, морето и границите ни.

Честит Ден на храбростта и празник на Българската армия! Поздравявам всички достойни българи за службата им към родината, на всички смели момчета и момичета, които пазят небето, морето и границите ни. Това написа във фейсбук Бойко Борисов.

Радвам се, че си изпълнихме обещанието за празника да бъде възстановено Военновъздушното училище "Георги Бенковски". Правителството ще продължи да подобрява материалните условия за военните, като предстои да отпуснем около 2 млрд. лв. за нова военна техника, която ще бъде на най-високо световно ниво, обеща премиерът.

Борисов изтъкна, че днес почитаме и Свети великомъченик Георги Победоносец и честити празника.

Министър-председателят присъства по-рано днес на традиционния военен парад в София по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

В парада на площад "Княз Александър Първи" участваха над 1000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и десет вертолета и самолета от състава на военната ни авиация.

По време на парада беше демонстрирана и ретро техника от времето на Втората световна война. При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.