През последните няколко дни Борис Стругацки се чувствал доста зле. Освен сърдечните проблеми, които имал от години, писателят развил и бронхопневмония, която в последствие се усложнила.

“През последните няколко дни Борис Стругацки беше в болница, а лекарите оценяваха състоянието му като “тежко”. Тази вечер, точно в 19.00 ч. московско време той почина”, разказа Борис Вишневски - един от най-добрите приятели на фантаста и автор на книга за него.
Вишневски научил за трагедията от близка обща приятелка – писателката Нина Катерли. 
Вишневски нарича смъртта на приятеля си “огромна и страшна загуба на учител на няколко поколения”, предаде БЛИЦ.

Сергей Чупринин – главен редактор на списание “Знаме”, смята, че е невъзможно човек да си представи руската фантастика без Стругацки.

Борис Стругацки и неговият по-голям брат Аркадий (1925-1991) са написали няколко десетки фантастични романа, повечето от които са екранизирани.

Всичко започнало като на шега, когато братята се хванали на бас на бутилка шампанско за повестта “В страната на пурпурните облаци” и така първото им съвместно произведение се появило на бял свят, благодарение на спор. Съчинението за пътешествие до Венера излиза през далечната 1959 г. с логото а издателство “Детгиз”, което впоследствие пуска на пазара и голяма част от книгите на братята фантасти. 

Двамата, известни като Братя Стругацки, създават шедьоври като "Обитаемият остров", "Бръмбар в мравуняка", "Вълните усмиряват вятъра", "Страната на пурпурните облаци" и много други, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Борис Натанович Стругацки е роден на 15 април 1933 в Ленинград, днешен Санкт Петербург. Като малък преживява една зима в Ленинградската блокада. Спомените му от тогава влизат в "Поиск предназначения, или Двадцать седьмая теорема этики".

Завършва Ленинградския механо-математически университет през 1955 г. със специалност "звезден астроном". Работи в знаменитата Пулковска обсерватория до 1965 г. Живее в Санкт Петербург. Женен е, има син. След 1966 г. е приет за член на съюза на писателите на бившия СССР. Лауреат е на международната награда "Хюго" за научна фантастика.

Своите и съвместните с брат си преводи подписва и с псевдонимите С. Бережков, С. Победин, С. Витин. Произведенията на братя Стругацки са преведени на български език.

На името на Братя Стругацки е наречена малката планета номер 3054, открита през 1977 г. от Кримската астрофизическа лаборатория. През последните години от живота си Борис Стругацки бе известен като привърженик на либералните идеи. Той защитаваше протестиращите срещу управлението на Владимир Путин и издигна глас в защита на осъдените певици от пънк групата "Пуси райът".