Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Фондация "Конрад Аденауер" организираха конференция на тема "Антикорупционното образование - ефективен инструмент за превенция на корупцията". На конференцията присъстваха председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, председателят на Фондация "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателята на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Още снимки от събитието вижте тук >>

"Обществото ни е станало по-безкритично към корупцията, тъй като това започнало да се възприема като нещо не толкова страшно. Нито един модел няма да даде резултат, ако не се намерят хора, които да го прилагат. Трябва да променим манталитета и да спрем да мислим, че ако един бъде хванат, то на негово място ще се появи друг. Няма обществена нетърпимост и се приема, че властовата позиция върви с облаги. След 10 или 20 години ще има много сериозни резултати от антикорупционното образование, които ще се видят от цялото общество", заяви Георгиев.

По думите му бавните мерки после дават най-траен резултат. Той отбеляза, че антикорупционното образование трябва да започне още от подготвителната група в детската градина, където децата да формират разбиране за добро и лошо. След това обучението да продължи в училищата и университетите.

На събитието присъства и заместник-министърът на спорта Ваня Колева. "За съжаление корупция и манипулации има и в спорта. И ние се гордеем, че Министерството на младежта и спорта успя да върне в дневния ред на Европейския съюз темата за борбата с уреждането на спортни срещи и корупцията в спорта по време на българското председателство на Съвета на ЕС"", коментира Ваня Колева.

На събитието се обсъдиха възможности за въвеждане на антикорупционно обучение в образователния процес. В дискусията се включиха представители на държавни институции, неправителствени организации, висши учебни заведения и медии.

Ваня Колева отправи благодарности към "Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество" за доброто партньорство с Министерството на младежа и спорта, като посочи, че съвсем скоро очаква конкретни резултати.

"Благодаря на всички институции, които се включват в днешната конференция и на Фондация "Конрад Аденауер" за активната им работа в борбата с корупцията. Това е кауза, около която всички сме обединени и аз съм убедена, че днешните дискусии ще доведат до положителни резултати и конкретни решения за превенция и борба с корупцията", завърши заместник-министърът на младежта и спорта

Макар че не присъства лично, вицепремиерът изпрати писмено обръщение. "Искреното ми убеждение е, че въвеждането на антикорупционното образование е ключова мярка за постигане на възпитаване на обществена нетърпимост към корупцията. То ще допринесе за изграждането на нетърпимост към корупцията и ще повиши културата на хората за корупцията", каза Захариева и поднесе своите адмирации за предприетата от КПКОНПИ инициатива за провеждане на превантивни антикорупционни кампании.