17 са пациентите, настанени за лечение в Covid-сектора на МБАЛ в Добрич, в момента.

Един от тях е в тежко състояние в Отделението по реанимация. Пет са новите случаи само през последното денонощие, посочват от здравното заведение. Оттам апелират за спазване на противоепидемичните мерки в областта, тъй като само за месец юли 24-ма са хоспитализираните жители на областта с коронавирусна инфекция.

След два месеца без нито един нов случай на заразен с коронавирус, сега област Добрич всекидневно е в челото на негативната класация, посочват от МБАЛ.

Призивът им е за повече внимание от страна на жителите на областта, тъй като капацитетът на Covid сектора в здравното заведение вече е запълнен. Подготвя се обособяването на втори сектор с допълнителни легла, но липсата на медицински персонал е огромен проблем. 

Благодарение на широката дарителска кампания към настоящия момент МБАЛ-Добрич разполага с индивидуални предпазни средства и препарати за дезинфекция. Ръководството на болницата изразява тревогата си от създалата се ситуация, при която ресурсите на здравното заведение и медицинския персонал са на изчерпване. 

Оттам допълват, че призовават Областния координационен щаб да преразгледа предприетите противоепидемични мерки.

217 са вече диагностицираните случаи на Covid-19 в Ямболска област. В инфекциозното отделение на многопрофилната болница в момента се лекуват седем пациенти.

Трима от новозаразените са с пневмонии и това е наложило приемът им в областната болница, съобщиха от РЗИ.

Притеснителен е случай от град Стралджа, където жена, работеща в хранителен магазин, е дала положителна проба. Предстои да бъдат издирени контактните лица, но засега няма да се предприемат по-строги мерки в квартала, където се намира търговският обект, посочи заместник кметът Гроздан Иванов.

От началото на извънредното положение в Ямболска област са излекувани 173, починалите са 19.