Ръководството на областната болница в Ловеч започва процедура по закриване на ТЕЛК-а към лечебното заведение. В понеделник целият състав на комисията подаде молби за напускане заради завръщането на работа на председателя й д-р Донка Минкова. 

Тя бе задържана на 31 януари и обвинена във вземане на подкуп. Заедно с нея бе арестуван и посредник, който е уреждал вземането на подкуп и неправомерното издаване на ТЕЛК решения на хора предимно с ромски произход. В момента подсъдимата е с мярка за неотклонение "парична гаранция". Миналата седмица Окръжният съд - Ловеч е отхвърлил искането на прокуратурата д-р Минкова да бъде отстранена от длъжност.

Директорът на болницата в Ловеч д-р Румяна Нановска потвърди, че целият състав на комисията не иска да работи с д-р Донка Минкова.

"Д-р Минкова не се връща на работа, защото целият ТЕЛК подава оставка и няма как само тя да остане на работа. Предстои процедура ТЕЛК-ът да бъде закрит", обясни д-р Нановска и допълни, че все пак тази седмица комисията ще работи по график и няма да има връщания на хора.

Проблемът ще се решава в началото на следващата година. На д-р Минкова е предложено да напусне, като ѝ бъдат изплатени всички обезщетения. 

Процедурата по назначаване на нова комисия ще отнеме около месец. Дотогава пациентите ще се пренасочват към Троян.