Натрупванията на проблеми са доста. Действително това е една тежка система, в която има множество проблеми - с храненето, с достъпа до телефонни услуги, с цените на храните в лавките. Това коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред Нова тв.


Както е известно, преди ден стана ясно, че директорът на затворите ще бъде уволнен. Това обяви самият Данаил Кирилов, докато инспектираше деловодството на Върховния касационен съд.

Министърът уточни, че заповедта за освобождаването от длъжност на Васил Миладинов ще бъде подписана, но отказа да обяви с какви мотиви. Преди дни Кирилов беше на посещение в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров", след като задържаната там Евгения Банева се оплака от условията в жалба от 18 страници.

"Заповедта за уволнение все още не е връчена заради представяне на болничен лист на Миладинов. Информацията тръгна в общественото пространство преди връчването на заповедта. Имам правната възможност да обжалвам болничния лист, но в конкретния случай няма да го направя. Той е за 14 дни. Издал съм заповед за заместване, така че системата не е ощетена. Смятам, че съм предприел мерки", коментира правосъдният министър и добави, че сам е констатирал голяма част от проблемите, засегнати в жалбата на Банева.

По думите му твърденията в жалбата на Евгения Банева са много. "Голяма част от тях успях да установя лично на място. Част от тях имат известно основание. Дайте ми възможност да се предпазя от посочване на основания за уволнението в този период. Виждате, че заповедта не е връчена", каза още Кирилов.

"Имаме огромен обем от сигнали за нарушения в затворите. Имаме разпореждания от прокуратурата ние да извършим определени проверки за нарушения. Инспекторатите в министерството работят. Надявам се да успеем да направим качествени проверки", коментира правосъдният министър.

Според Кирилов проблемите с храненето в местата за лишени от свобода са няколко. "По отношение на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, мога да кажа, че имаме неуспешни такива. Имаме интервал от време, в който има допълнително изпълнение към предходен договор за доставяне на храни. Има и висяща процедура, която е на път да се провали", коментира той.

"Другият проблем са цените на храната - в т.нар "лавки" в затворите. Те най-често са обект на жалби, проверяват се и от нашия инспекторат. Твърди се, че там се продава с надценка, на завишени цени", каза още правосъдният министър.

"Мисля, че е възможно чрез увеличаване на мерките да се подобри дисциплината и да се преодолеят някои вероятно корупционни практики в надзорно охранителния състав, така че да се ограничи тази практика и да се сведе до изискванията, които са по закон", посочи Кирилов.