Взехме решение да не афишираме, че ще участваме в търга във Виена за портрета и вещите на княз Александър I Батенберг, за да можем да придобием предметите на нормална цена. Това каза по bTV министърът на културата Боил Банов, който лично участвал в наддаването във Виена, защото по закон не е допустимо държавата да използва подставени лица. 

"Ако бяхме афиширали, че ще отидем, сега пак щях да се радвам, че сме ги закупили, но щеше да бъде на тройна или четворна цена", отбеляза Банов.

"Това е система, в която според интереса върви и наддаването. Срещу нас залагаше сериозно човек през нает служител - не само за портрета, а и за подносите, с които е посрещан Батенберг и също имат изключителна стойност", разкри министърът.

По думите му България за пръв път участва в подобен търг. За него научили по няколко различни канала, като според Банов най-сериозната информация е дошла от директора на Националния исторически музей Бони Петрунова.

"Водихме разговори с правителството, с премиера и финансовия министър, и взехме решение категорично да участваме в търга", уточни той.

"Когато отидохме във Виена, пуснахме слух, че сме с много малко пари, просто символично да заявим, че държавата има желание. Отидох в лично качество, не можех да рискувам по никакъв друг начин", разказа още Банов.

По думите на министъра в търга са участвали около 100 души.

Един човек участвал на телефона за всичките неща, за които и Банов. По думите му повечето се отказали в наддаването рано, защото предлаганите неща са били сравнително скъпите и се очаквало да бъде така.

"Като взехме картината, те се отказаха. След като взехме първия поднос, разбраха, че играем. След това за следващите два подноса ни вдигнаха цената поне с по 2000 евро, може би от бяс", посочи Банов.

България е платила общо 82 000 лева за закупуването на картината и трите подноса. Първоначалната тръжна цена на портрета е 12 000-15 000 евро, а е закупена за 22 500 евро.

"Портретът е изключителен и на живо е нещо невероятно. Радвам се, че ще могат да го видят всички българи, които имат желание", изтъкна Банов.

Министърът изрази надежда, че следващата седмица портретът на Батенберг вече ще бъде показан у нас.

В момента специалисти подготвят документацията на покупката във Виена и тя ще пристигне в България до дни. Все още не е ясно къде ще бъдат изложени за постоянно, но интересът на музеите и галериите към тях е огромен, не само заради символиката им, но и заради факта, че предметите, свързани с първия български владетел след Освобождението, са изключително малко.

Националния военноисторически музей в София разполага с литография на откупения портрет на княз Александър Батенберг. Тя е притежание на музея от 1938 година. Копие на литографията може да се види в експозицията на музея, посветена на българския княз. Там се намира и униформата, с която Батенберг е позирал за оригиналния портрет на художника Карл Дилиц. През 2019 година се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг за княз на България.