Пандемията стана причина традицията на един от най-големите православни празници - Богоявление, да бъде променена - в някои градове се отказаха от ледените хора и литийните шествия. На други места обаче никой не можа да спре хората Светият Кръст да бъде спасен, както всяка година на Кръщение Господне - Йордановден.

Калоферци останаха твърди на традицията. Напук на коронавируса, призивите на местната власт и полицейското присъствие, около 150 мъже пяха народни песни и играха хоро във водите на река Тунджа. Кметът на града не влезе, за да не дава пример.

"От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако трябва и глоба ще се плати", каза един от участниците в хорото.

С мъжкото хоро калоферци извадиха разпятието от ледените води на реката. Светият кръст бе предаден на най-малкия участник в хорото 5-годишният Кристиян, който го изнесе. 

Снимка: Радослав Първанов Фотография

Вижте още снимки >>

Леденото хоро в Калофер на Богоявление

Снимка: AP/БТА

По време на танца за пръв път във водите влезе и жена.

24-годишен военнослужещ от авиобаза Безмер пък спаси кръста от водите на река Тунджа в Ямбол. 14 мъже на възраст от 18 до 70 години скочиха в река Тунджа. Пръв до светия кръст стигна Тони Славов.

"За четвърта поредна година скачам. Продължавам традицията да хващаме кръста военнослужещи. Пожелавам си здраве, както всяка година, когато скачам. На всички по-успешна 2021 г. и да гледат по-позитивно на нещата", пожела той.

Архимандрит Димитър дари подари на всички, престрашили се да скочат във водите на Тунджа осветен кръст.

Ритуалите на големия празник Богоявление в Силистра за малко да бъдат осуетени от общинската администрация, предвид пандемията. Доростолският митрополит Яков обаче отклони идеята за забрана на хвърлянето на кръста.

"Дори да ни арестуват, ако трябва да ни глобят, но няма да отстъпим. Да дадат писмо, че забраняват един от най-големите Господски празници", коментира той.

Поради тази причина от общинската администрация отказаха да участват в празника. След Великия водосвет в църквата "Св. Св. апостоли Петър и Павел" шествието, за пръв път от възстановяването му преди 30 години, премина по силистренските улици без да е предвождано от Градския духов оркестър. Полицейското присъствие бе масово, като органите на реда предупреждаваха гражданите да носят предпазни маски.

Литийно шествие за Боявление в Силистра върпреки падемията

Снимка: Булфото

Русенец извади кръста от водите на Дунав край града. 56-годишният Иво Колев е безработният учител по физкултура. Той пожела на всички силистренци здраве и успехи през годината. 18 пъти вече Иво е участвал в ритуалите на Йордановден, но в морето. Късметът го споходи при първото му участие в Силистра. Тук той има роднини и приятели, сподели щастливият спасител на кръста.

56-годишният Иво Колев от Русе пръв стигна и спаси Богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра

Снимка: Булфото

26-годишният русенец Теодор Цветков стана пък двоен спасител на Богоявление в Русе. Младият плувец, който е известен с благотворителните си каузи, успя да извади кръста за четвърта година от водите на Дунава и спаси 29-годишния Йордан от удавяне на имения му ден.

До инцидента се стигна, когато 20-те записани кандидати скочиха в реката за кръста. Теодор стигна пръв до него, а останалите мъже се скупчиха във водите да го поздравяват. В този момент се видя, че един от плувците се дави и присъстващите на понтона започнаха да викат за помощ. Теодор, който е бил спасител, пръв успя да стигне до него. С помощта на останалите момчета 29-годишният Йордан бе изваден на повърхността. Младият мъж сподели, че за първи път се пробва да скача за Богоявленския кръст. Глътнал е вода и се е паникьосал. Безкрайно е щастлив, че останалите са го спасили и, въпреки премеждието, е готов пак да го направи.

Спасителя на кръста - Теодор Цветков, пожела на всички да са здрави, по-смирени, по-добри и да си помагат взаимно. Неговата голяма цел през новата година е да намери средства, за да се включи в поредното предизвикателство - да стане първият българин в маратона по плуване "Oceans Seven" и да преплува седем морски канала между континенти и острови. Досега са го постигнали само 26 души в цял свят, а амбицията на Теодор е да стане най-младият и най-бързо преплувалият.

21-годишният варненец Александър Матев пък спаси кръста от ледените морски води край Първа буна във Варна. През 2019 г. той отново хвана кръста. В момента Александър е студент във Военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", тренира водна топка, а в останалото време работи като разносвач на храна по домовете.

20-годишен студент спаси кръста във Варна

Снимка: Булфото

На варненци Александър пожела да бъдат здрави и всичко да мине по-леко. 105 са смелчаците, които взеха участие в традиционния за Йордановден ритуал. Заради фалстарт светинята бе извадена два пъти. Най-малкият участник е едва на 9 години, а най-големият на 56 години. Варненският зевзек Росен Марков също се хвърли във студените води, облечен в костюм на дядо Коледа.

Около 50 смелчаци се хвърлиха в морето от Първа буна за Богоявленския кръст във Варна

Снимка: Булфото

Варненският зевзек Росен Марков също се хвърли във студените води, облечен в костюм на дядо Коледа

Снимка: Булфото

В ледените води на река Лесновска в Елин Пелин Светият кръст бе изваден от Йордан Христов на 39 години. Преди това от църквата "Свети Николай Чудотворец" в града до реката се проведе литийно шествие. 

В ледените води на река Лесновска в Елин Пелин бе играно традиционното мъжко хоро

Снимка: БТА

Светият кръст в Елин Пелин бе изваден от Йордан Христов на 39 години

Снимка: БТА

Литийно шествие за Боявление в Елин Пелин

Снимка: БТА

Без традиционното литийно шествие мина ритуалът по спасяването на Кръста в Бургас заради противоепидемичните мерки. 18-годишният Иван Гайтанов извади кръста от морето. Той скача за първи път, ученик е в бургаска гимназия. Над 50 души взеха участие в ритуала днес.

Хоро в морето нямаше, но имаше възгласи "Българи - юнаци", а спасителят на кръста си пожела: "Пожелавам си моето семейство да е живо и здраво, всички българи - също. В момента сме в трудни времена, пожелавам да не падаме духом и весела Нова година."

18 - годишният Иван Гайтанов извади кръста от морето в Бургас. Над 50 души взеха участие в ритуала

Снимка: БТА

Атанас Цеков, студент по софтуерни технологии, извади кръста от ледените води на река Марица край Димитровград на днешния Богоявленски ритуал, съобщиха от кметската управа. 22-годишният Атанас участва в ритуала за трети път, но едва сега успя да се пребори да хване кръста, хвърлен от отец Георги.  Участниците в тазгодишния ритуал бяха 26 души, като 10 от тях от Хасково. Пита, вино, грамота и парична награда от 100 лв. получи Атанас от кмета на общината Иво Димов. Още 100 лв. лични средства дари Димов на смелчагата, поздрави го за хъса и му пожела здраве. Народният представител Виолета Желева също поздрави победителя и го възнагради със същата сума. Всяко от момчетата, които са участвали в ритуала, получиха поощрително по 20 лв., грамота, икона, календар и тефтер на общината.

Богоявление в Димитровград

Снимка: БТА

Спасителят на кръста в Димитровград

Снимка: БТА

Трима курсанти от Националния военен университет във Велико Търново влязоха в надуваем тренировъчен военен басейн, за да извадят символично кръста на днешния християнски празник Богоявление - Йордановден. Курсантът Тихомир Стоянов на двадесет години от Стара Загора извади кръста.

Трима курсанти от Националния военен университет във Велико Търново влязоха в надуваем тренировъчен военен басейн, за да извадят символично кръста на днешния християнски празник Богоявление

Снимка: БТА

Курсантът Тихомир Стоянов на двадесет години от Стара Загора извади кръста

Снимка: БТА

Пловдивският митрополит Николай проведе церемонията с отслужване на Богоявленския водосвет на брега на Марица срещу Водната палата. 22-годишният Николай Пеев от Нова Загора хвана кръста в Пловдив. Юначагата се пребори за реликвата с други десетки ентусиасти, но беше най-бърз сред всички. Младежът спортува борба от 8 години. Той пожела на всички българи да са здрави, да се борят с пандемията и да не се страхуват.  18 годишен бе най-малкият участник.

"Да сме победители в нас и около нас здраве, мир и душевно спасение",  пожела митрополит Николай.

Председателят на НС Цвета Караянчева също отправи поздрави към пловдивчани.

"Да бъдем отговорни, да бъдем по-състрадателни, да слушаме какво ни казват компетентните органи, нека да слушаме Щаба и да се предпазваме. Виждам, че днес всички хора, които са тук са с маски и се радвам, че се спазват правилата на здравните власти. Хубаво е, когато има такива празници, защото те ни сплотяват, но трябва наистина да бъдем отговорни в тези празници" - пожела председателят на българския парламент.

Преди надпреварата на всички ентусиасти бяха направени бързи антигенни тестове. Причината бе, че те ще скачат без маски. Тестовете не показаха нито един положителен резултат.

Вячеслав Борисов, на 36 г., за трети път извади кръста от водите на езерото в ж.к. "Дружба" на Богоявление в столицата. Богоявленският водосвет бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп пред събралата се публика на езерото. Ритуалът се проведе пред по-малко хора от обичайното и без официални гости. Заради противоепидемичните мерки в традиционния ритуал бяха допуснати два пъти по-малко кандидати - 25 човека.

Пред журналисти, след като извади кръста от водите на езерото Вячеслав Борисов каза, че посвещава кръста на семейството и приятели си. Радвам се, че успях за трети път да хвана кръста, посочи Борисов и пожела на всички да са здрави.

Честито Богоявление! Бъдете здрави и чисти в мислите и делата си!

Снимка: БТА

Честито Богоявление! Бъдете здрави и чисти в мислите и делата си!

Снимка: БТА

Повечето градове в страната спазиха Богоявленската традиция с хвърляне на кръста в ледени води днес. Заради пандемията обаче Богоявленският водосвет в Благоевград беше извършен в двора на църквата "Въведение Богородично". Тази година 200-годишният дървен кръст, с който се освети водното естество, не беше "спасен" от водите на река Благоевградска Бистрица, а бе откупен от миряни.

 

Заради епидемията от коронавирус Богоявленският водосвет в Благоевград беше извършен в двора на църквата „Въведение Богородично”

Снимка: БТА

За 130 лв. е бил откупен богоявленският кръст и в радомирския храм "Св. Димитър". По стародавна традиция в Радомирско кръстът се откупува след разиграване на търг. Кум на светинята става този, който е дал най-много пари за нея. Той отнася реликвата в дома си, където престоява 40 дни.

Практика с откупуване на богоявленския кръст съществуваше дълги години и в Пернишко, но бе обявена за порочна от свещениците и вече е прекратена.