Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това вече се направи за "Пфайзер". Европейската агенция за лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът може да удължи от 6 на 9 месеца. Така че, за всички доставени в страната ваксини, чисто регулаторно, срокът на годност е удължен. Това обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в сутрешния блок на БНТ.

Миналата седмица от писмо на от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев до Българския лекарски съюз стана ясно, че срокът на годност на някои количества от ваксината срещу коронавирусната инфекция, произведена от "BioNTech/Pfizer" е удължен. Това породи доста критики и съмнения сред медиците у нас.

Всяка промяна в кратката характеристика не е нещо специфично за България, важи за всички останали страни, обясни Кирилов. И посочи, че това не е прецедент, случва се за лекарствените продукти, когато се натрупват допълнителни данни и след извършване на оценка, срокът на годност бива удължаван.

В България в момента има партиди със срок на годност до септември, респективно сега той е до декември, обясни Кирилов.

Близо 6,6 милиона от разрешените до момента ваксини са доставени у нас до момента. Има налични от всички разрешени, около 2,5 милиона са поставените дози, а около 550 000 са дарени на държави извън ЕС. 100 000 дози са препродадени на Норвегия, водят се преговори, обясни още директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

На база честотата на поставяне на дозите е необходимо да бъдат търсени такива варианти, затова се водят активни преговори, подчерта Кирилов.

Междувременно от здравното министерство излязоха с поредна информационна статия за коронавируса в подкрепа на поставянето на ваксините.

СOVID-19 изостря стари болести и отключва нови

COVID-19 може да изостри стари болести и да отключи нови, а "Делта" вариантът атакува сърдечно-съдовата система,  съобщиха от Министерството на здравеопазването /МЗ/. Възможно е и да се развие миокардия, инсулт или образуване на тромби.

Статистиката показва, че средното ниво на смъртност заради сърдечно-съдови заболявания е малко над 30 на сто, а в България то е около 60 на сто. COVID-19 активизира образуването на тромби, а не ваксините, посочват още от пресслужбата на МЗ.

COVID-19 инфекцията е причина за активизиране и на склонността към тромбообразуване. До 20 процента от болните от коронавирусната инфекция имат сърдечно-съдови усложнения. В немалка част от случаите именно тези усложнения са причина за смърт.

Опасенията, че ваксините могат да предизвикват усложнения, не се оправдаха, добавят от МЗ. Статистиката по отношение на тежкото протичане на COVID-19 и леталния край е категорична и от МЗ призовават хората да се ваксинират.