Те ще представят концепция и ще имат събеседване с Управителния съвет (УС), на което могат да присъстват репортери от различни медии. Тази открита процедура се въвежда за първи път в телевизията. Това заяви на пресконференция днес новият генерален директор на БНТ Вяра Анкова, предаде БТА.

Срещата с журналисти беше за представянето на членовете на УС. Анастас Гьоков ще се занимава с технологиите и цифровизацията, Атанас Кацарчев - с финансовата политика, Бойко Станкушев - с програмното развитие, Огнян Златев - със стратегията, европейските програми и професионалното развитие.
Идната седмица ще бъде назначен програмният директор, съобщи Анкова. Ще бъде разширен съставът на Обществения съвет, от който ще бъдат определени няколко души, които ще проучват критиките и препоръките на зрителите. Те ще участват и в заседанията на УС и така общественият контрол върху БНТ ще е ефективен, коментира генералният директор.

По думите на Анкова работещите в телевизията ще участват пряко в управлението чрез Креативен борд на служителите, като дават идеи и предложения за програмите и по всички останали въпроси.
Ще има оптимизация на състава, което не означава само съкращения. Може да се закрие дадено звено, оказало се неефективно, но ще се наложи да се открие ново. Тя отбеляза, че ще се преразгледат бюджетите на всички предавания и тяхната ефективност.

Нужно е да се инвестира в по-съвременна техника, категорична е Вяра Анкова.

Генералният директор смята, че финансирането на БНТ трябва да се регламентира след широко обществено обсъждане. Анкова е съгласна, че трябва да има ограничения за рекламите в сравнение с частните телевизии. Необходимо е обаче да се осигури компенсация при намаляването на бюджета на БНТ, защото изискванията за програмния продукт от нея като обществена телевизия остават. Ще се търсят и алтернативни източници на финансиране, включително по европейски програми. Ще бъде създадено специално звено от двама-трима души, които ще подготвят и ще защитават проекти по тях.