Българска национална телевизия стартира подкаст с актуална информация относно глобалната пандемия COVID-19. "Под короната" ще бъде достъпен от 20 март в Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts и Soundcloud - https://soundcloud.com/user-560261172/sets и освен новини и полезни съвети ще показва как върви животът в условията на изолация, съобщиха от медията.

Премиерата на подкаста следва стратегията за дигитално развитие на БНТ, част от която е обновеният новинарски сайт news.bnt.bg, както и мобилното приложение BNT News.

Снимка: БНТ

Информацията за всичко важно, свързано с коронавируса ще идва от екипа на "По света и у нас" - новините с най-голямо доверие от българския зрител.

В "Под короната", чрез телефонни интервюта, ще участват известни водещи на БНТ, както и хора с интересни истории. Обратната връзка с потребителите на социалните мрежи също ще бъде част от формата.

Първи гост в подкаста е емблематичният ТВ готвач Ути Бъчваров. Водещият на "Вкусната Европа" и "Храна за душата" ще разкаже какво могат да направят хората със запасите си от храна и как могат да посрещнат предизвикателствата на социалната изолация.

"Извънредното положение налага да сме дисциплинирани, за да ограничим разпространението на коронавируса. Затова всички в ръководството на БНТ спазваме предписанията на Кризисния щаб. Реорганизацията на работата ни налага известна изолация, но в това време можем да дадем личен пример и да помогнем на колегите, които се занимават с оперативна работа в телевизията. Освен това, чрез подкаста ще се стараем да намерим златното сечение между точната информация и оптимизма. Не искаме и той да се превърне в дефицитна стока", отбеляза членът на УС на БНТ Антон Андонов, който е и сред създателите на подкаста.

Разширяването на съдържанието в дигитална среда е сред приоритетите на БНТ в последните месеци. Само за седмица обновеният новинарски сайт news.bnt.bg отбелязва 111% увеличение на потребителите, 123% увеличение на новите посетители и 167% увеличение на прегледаните страници.

Приложението BNT News пък е лидер в новинарската категория на AppStore за iOS и е водещо приложение в магазина за Android базирани устройства.

След старта на кампанията "С БНТ на училище" сериозен ръст се наблюдава и в потреблението на официалния сайт на БНТ.

Близо милион и половина са преглежданията на страници в сайта само от началото на седмицата.

"Благодаря за усилията на колегите - целият екип на БНТ е мобилизиран на максимум, за да бъде сигурен и надежден източник на информация в извънредното положение. Ние реорганизираме програмата и ресурсите, а дигиталните технологии ни дават повече възможности съдържанието да достига до обществеността - 24 часа, седем дни в седмицата", заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.