Гарелов, който за кратко беше назначен за съветник на служебния кабинет "Герджиков", но беше уволнен заради защитата си към Елена Йончева в спор с Бойко Борисов, обяви намеренията си във Фейсбук.

Ето какво написа известният като Мистър Панорама журналист:

"Според огласени в средата на април пийпълметрични данни БНТ заема по гледаемост все по-рядко трето, все по-често четвърто, понякога и пето място сред телевизиите с национално покритие. Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал, а сега не вижда удобното за БНТ решение в следването на масовия “вкус”, нито в раболепност спрямо статуквото, защото то “дава парите”. Моята цел е БНТ да стане силна обществена телевизия. Все още БНТ е обществена номинално и държавна реално".

Според Гарелов "хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време. По думите му две са главните причини за този резултат:

1. липсата на иновативно мислене, интелектуално безсилие и главно на професионален интерес у съставителите на програмата, концентрирани върху лична изява и материална изгода;

2. липсата на нормална логика при изграждането на структурата на БНТ. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес".

Той предлага БНТ1 да се преструктурира в информационно-публицистичен канал, който "ще се стреми да постигне ролята на арбитър, на водещата информационна инстанция, респектираща зрителската аудитория и субектите на активната политика и обществения живот".

Концепцията на Гарелов включва още:

"Централната емисия на "По света и у нас" ще се препрограмира в 19.00 ч. . Крайно време е БНТ да се конкурира пряко с другите национални оператори - единственият начин да заслужи и утвърди позицията на национален информационен лидер;

Дневните новини се профилират - напр., кратки национални и международни в 9.00 ч., социални и регионални в 12.00 ч.; ще се излъчват форшпан (кратки - б.р.) новини 3-5 мин. на всеки кръгъл час.

Разширен пояс за коментари и анализи от 18.00 ч. и след централната емисия ПСН; ежедневният двоен публицистичен пояс (преди и след централната емисия) от понеделник до петък ще стартира с репортерски преки включвания 18.00-19.00 ч., и ще продължи след централната емисия ПСН със студийни коментари 20.00-20.30 ч.-21.00 ч.".

Според журналиста анализът максимално близо до новините ще изпреварва сутрешните блокове на следващия ден и следобедните студия на живо на националните комерсиални и кабелните телевизии през уикенда.

Той има идея и за създаване на 24-часов канал, ангажиран с триадата култура-образование-наука. Предлага още и възстановяване на регионалните програми на телевизионните си центрове в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе.

Новите стратегии и програмни схеми предполагат по-гъвкаво материално възнаграждение, като се мотивират професионалистите, които носят телевизията на гърба си. Напълно реално е да въведем безплатно дневно и вечерно хранене на работещите екипи", залага още в концепцията си Иван Гарелов.

Сред кандидатите за поста са още бившият директор на БНР Валерий Тодоров, известният спортен журналист от БНТ Сашо Йовков, друго известно лице на телевизията от преди години - Константин Каменаров, както и колегата му от новините Стоил Рошкев. Той е и най-младият кандидат - роден през 1976 г. Документи е подал и бившият депутат Емил Кошлуков, съобщи "24 часа".