До последния срок в 17 часа днес своите концепции подадоха няколко известни лица от БНТ сега и в годините назад - бившият водещ на "Парорама" Иван Гарелов, спортният журналист Сашо Йовков, някогашният водещ Константин Каменаров, както и колегата им от новините Стоил Рошкев, който сега отразява парламентарния живот. Той е и най-младият кандидат - роден през 1976 г.

Документи е подал и бившият финансов директор на телевизията Тома Иванов.

В надпреварата влизат още бившият директор на БНР Валерий Тодоров, както и
ексдепутатът от НДСВ Емил Кошлуков, който има опит като водещ на свое предаване и дори беше в управата на ТV7.

За шеф на БНТ ще се бори и журналистът от бургаската телевизия СКАТ Теодор Ангелов, който преди няколко години нашумя след скандал с Волен Сидеров до Народното събрание.

В списъка е и Радостслав Главчев - известен с това, че се явява на всички конкурси за телевизията.

Според запознати най-сериозни претенденти за поста са Каменаров и Кошлуков, съобщи вестник "24 часа".

С решение на СЕМ е определена техническа комисия, която ще състави протокол за наличността и редовността на подадените документи. Протоколът ще бъде разгледан на 25 юли на редовно заседание, уточниха от регулатора.

До 8 август СЕМ ще оповести на интернет страницата си кандидатите, допуснати до участие в процедурата, а до 17 август - допуснатите до третия етап на конкурса - изслушване.

Самите изслушвания с допуснатите претенденти ще бъдат на 21 и 22 август. Изборът на генерален директор на БНТ ще бъде на 23 август на заседание на СЕМ.

Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.
Тона означава, че сегашният шеф на телевизията Вяра Анкова ще продължи да управлява до успешен избор.

След като тя и Уляна Пръмова управляваха БНТ по два мандата, този път няма нито един кандидат жена.

По-рано днес Иван Гарелов обяви във Фейсбук концепцията си, наречена "БНТ-РЕСТАРТ". В нея той планира да премести централната емисия новини в 19 часа, за да се конкурират с тези на bTV и Нова телевизия.