По закон максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, се казва в съобщение на националната банка.

Процедурата в КТБ беше стартирана на 20 юни, като още тогава бе обявено, че специалният надзор е тримесечен. На 22 юни БНБ обяви, а на 11 юли - потвърди, че КТБ ще отвори на 21 юли, като сметките на граждани и фирми ще бъдат прехвърлени в дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол България". Тази банка е под специален надзор от 22 юни, ще бъде одържавена, но също трябва по план да отвори на 21 юли.

БНБ не е обявила промяна в решението си да отвори двете банки на 21 юли. В днешното съобщение не се посочва конкретна дата. Но БНБ припомня за 3-месечния специален надзор, който за КТБ изтича на 20 септември, а за "Креди Агрикол България" - на 22-и с.м. БНБ също така подчертава, че надзорната процедура в КТБ продължава след липсата на съгласие за специален закон за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева.

БНБ вече предложи прехвърляне на всички депозити от КТБ в "Креди Агрикол България" и по този начин те да бъдат спасени напълно. ДПС подкрепя този план, против са ГЕРБ и БСП.

Днес националната банка припомня, че проектът е бил обсъден преди това с експерти на основните парламентарни партии.

БНБ разчита преговорите за спецзакон да продължат

При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус, централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение, се казва в съобщението на БНБ.

МС: Нестандартните варианти са за предпочитане

Безспорно е, че гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство, за което правителството ще съдейства с необходимия финансов ресурс, се посочва в съобщение на Министерския съвет, разпространено по-късно.

Правителството обаче смята, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и МС продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 000 евро.

Подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката. Напротив, настояваме за максимална прозрачност на тези лица, се казва в съобщението на МС.

Преди ден съдът остави в ареста двама служители от КТБ. Четирима служители на банката са обвинени за длъжностно присвояване на близо 206 млн. лв.

Правителството гарантира, че ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ.

БСП: Има работни групи

След консултациите при президента работни групи обсъждат допълнителни варианти, насочени към това да не бъде допуснат срив в икономиката, засягащ депозитите и разплащателните сметки на държавните, частните и общинските фирми в КТБ, заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.
Във връзка със срока за отваряне на банката Мерджанов обясни, че политическите консултации не могат да дават срок на независима институция каквато е БНБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи вариант да се гарантират и депозитите над 100 хил. евро, ако се свали банковата тайна и има прозрачност по отношение на произхода на парите.

Работа по влизане в единния банков надзор

БНБ обяви, че е започнала подготовката за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

За влизане в единния банков надзор се разбраха вчера на консултации при президента представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ.

БНБ вече подготвя разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на ЕС.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За депозитите над 100 000 евро в КТБ

АНКЕТА: Да падне ли банковата тайна за депозити над 100 000 евро?