Жители на Стражица и Полски Тръмбеш блокираха три основни пътни артерии преди обяд днес, съобщи БНТ. Причината е готвеното закриване на Районните полицейски управления в двете общини. Според хората, това решение ще доведе до увеличаване на престъпността в малките населени места и настояват незабавно да бъде отменено.

Хората в Полски Тръмбеш и Стражица казват, че се страхуват да останат без постоянно полицейско присъствие, защото това поставя сигурността им в сериозна опасност.

Точно в 10 часа днес хората блокираха движението по главните пътища Велико Търново Русе при село Петко Каравелово, Плевен Русе при село Масларево и София Варна при Стражица и настояха за отмяна на заповедта на вътрешния министър за закриване на полицейските управления, която трябва да влезе в сила от 1 юли.

И в момента не във всяко населено място има полицейски инспектор, квартален, а сега със закриването на Районното полицейско управление се намаляват още тези бройки. За нас не е важно да има полицейски патрули, които да се придвижват, за нас е важно да има във всяко по-голямо населено място, полицейско присъствие, така както беше обещано, но не се случи, смята Георги Чакъров кмет на община Полски Тръмбеш.

Над 4000 души от двете общини са подкрепили протестна подписка, която е изпратена до Министерството на вътрешните работи и Върховния административен съд. Те се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, пътните блокади ще продължат.