Жилищният блок от контейнери, който се изгражда в столичния район Красна поляна и ще замени т.нар. Виетнамски общежития, ще бъде готов до месец.

В апартаментите от контейнери за транспорт ще бъдат настанени жителите на блокове 7 и 8, които предстои да бъдат съборени. Комендант ще отговаря да се спазва хигиената и всички правила в комплекса, който се намира до полицейското управление в квартал "Факултета", до него има и аптека, медицински център, детска градина, има и голям двор.

В новия жилищен блок ще има 57 апартамента.

„Тези жилища се сторят от контейнери, това е едно иновативно строителство. Има всички условия за живеене. Това са общински жилища, ще се плаща наем. Инвестицията е над 2 милиона лева от Столична община“, каза пред БНР заместник-кметът на район „Красна поляна“ Стоян Танев.

Всички сгради на Виетнамските общежития, в които живеят близо 270 ромски семейства, ще бъдат съборени. Но всички хора ще бъдат настанени, уверяват от общината.

По премахването им се стигна след масови протести в "Красна поляна", тъй като още от 2009 г. има предписание блоковете да бъдат съборени, защото са опасни. Миналата година бяха премахнати три от сградите, а останките буквално бяха разграбени.