Жилищен блок 193 в столичния кв. "Банишора" е общежитие на "Столичен Електротранспорт" и в него живеят 117 служители на компанията, съобщи БНТ.
Сградата не е ремонтирана от самото си създаване през 70-те години на 20 век.

За него има издадена строителна експертиза, че е опасен за живеене.
Той е порутен, прозорците са изпочупени, има оголени кабели, влага и много боклуци.
Заради лошите битови условия пък драстично се вдигат и сметките на живущите. , Наемът е само 30 лева, но общо 800 лв. плаща семество с консумативите на месец. 

Всеки сам прави избора си, може да напусне във всеки момент, заяви Евгени Ганчев, изпълнителен директор на "Столичен Електротранспорт", който призна, че е влизал в общежитието. По думите му приоритет на компанията са нови возила, ремонт на инфрастуктурата и удобства на пътниците, а не на служителите.
Средната заплата в дружеството е над 1300 лв., обясни той и отново призова, който не е доволен, да се изнесе. По думите му има решение да ремонт, но не са отпуснати пари още.

12-етажният блок в Русе, официално носещ името "Русия", пък се е наклонил опасно и разликата между първия и последния етаж е около 80 см. Правят се проучвания за причините за слягането на сградата, предаде bTV. Според експертиза от 1992 г. причината е спукан водопровод. Слягането на блока обаче е започнало още от 1977 г. след земетресението във Вранча.

Живеещите в блока са стигнали дори до Комисията по политиката при бедствия и аварии към парламента. Оттам им казали, че трябва да си купят нови апартаменти. Хората обаче заявяват, че са възрастни, нямат пари и сравняват ситуацията с тази в село Бисер, където бедстващите получиха помощ, за да възстановят къщите си.

"Това не е единственият блок тук с конструктивни деформации", заяви Спасимир Димитров, директор на Дирекция "Управление на обществения ред и сигурност". "Миналата година общината възложи обследване на целия този район, за да се види дали има обща причина. Установихме, че няма подземни води, но блоковете са изпълнявани във време, когато почвите в Русе не са били добре изследвани. Тоест в конструкциите на тези сгради няма противопропадащи елементи", обясни той.

По думите му дали този блок е опасен трябва каже инженер-конструктор. Докато това стане, хората използват подръчни средства, за да направят живота си по-поносим.