37% от българите няма да почиват през лятото- това показват данните от съвместно национално-представително проучване на bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1034 души над 18 години, в периода 23-30 юли по метода на прякото-лично интервю.

Според социолозите тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Близо половината от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са отбелязали, че ще го направят в България, 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

"9% не са малко, това са около 600 хил. българи, по нашите оценки. Това отразява целия сезон - тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основния избор на туриста в България и това не е изненада", коментира социологът Добромир Живков.

Снимка: bTV

Проучването показва, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

"Почиващите в Гърция са с много специфичен профил - основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие", допълни социологът.

Снимка: bTV

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морските ни курорти е презастроено, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването.

"Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно", допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция - резултатите са почти равни, но Гърция изпреварва страната ни по всички показатели.

На въпрос: "Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?", 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.