Близо 30 на сто от младите водачи признават, че пишат или четат съобщения на мобилните си телефони, докато шофират. Тези данни са резултат от проучване сред близо 1200 шофьори на възраст до 26 г. Те бяха оповестени днес от Милен Марков от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" по време на официалното откриване на финалния етап на състезанието "Най-добър млад шофьор на България", съобщават от агенцията.

"Знаете, че по време на първия етап на кампанията всички желаещи да участват решават онлайн тест. Заедно с партньорите ни от СБА обсъдихме, че това е много добра възможност да тестваме няколко теми в една таргетирана група. Затова за втора поредна година включихме няколко въпроса под формата на анкета. В нея през 2021 г. се включиха близо 1200 човека", е обяснил Марков.

Близо 85 на сто от анкетираните млади водачи биха препоръчали да се шофира с придружител в първите седмици след взимане на шофьорска книжка, а близо 50 на сто от участниците казват, че се чувстват готови да окажат първа помощ, ако станат свидетели на инцидент на пътя с пострадали, стана ясно от изнесените данни.

По думите на Марков, заедно с положителните наблюдения има и някои много притеснителни. Например една четвърт от анкетираните казват, че имат приятели, които шофират под влиянието на алкохол или наркотични вещества. Този дял е плашещо голям. Той посочва още, че младите хора са особено рискова група, когато говорим за употребата на упойващи вещества и се надява при бъдещи издания на кампанията, заедно с останалите партньори и институции, да бъде намерена формата за привличане на допълнително внимание и към този факт.

Инициативата "Най-добър млад шофьор на България" се провежда за четвърта поредна година. Кампанията е насочена към шофьори с малко стаж (до 5 години) и на възраст между 18 и 26 години. В рамките на инициативата участниците демонстрират своите теоретични познания чрез онлайн тест, а 20-те справили се най-добре с него участват във финалното състезание, в което показват и практическите си умения зад волана. Кампанията изпитва не само техния контрол върху автомобила, а и уменията им да реагират в екстремни ситуации, да мислят бързо, да помагат на пострадал при ПТП и да познават техническото устройство на автомобила.