Хиляда нови случая на заразяване с коронавирус бяха регистрирани за последното денонощие. Те представляват 17,6% от направените 5 683 теста, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Те са били открити с 5 683 теста.

Починалите за последните 24 часа са 43, с което броят на жертвите достига 22 274 при общо 540 619 регистрирани случая от началото на пандемията.

86,60 на сто от случаите за деня не са ваксинирани, както и 95,35 на сто от починалите през последното денонощие.

Броят на постъпилите в болнично заведение през последния ден е 167, като 88,62 на сто от тях са неваксинирани.

Общо активните случаи са 60 485, от които 6 074 са хоспитализирани, включително 512, намиращи се в интензивно отделение.

За последното денонощие са били излекувани 504 души, с което броят им достигна 457 860.

Статистиката за денонощието по нови случаи на коронавируса за последното денонощие по области: Благоевград - 27 нови случая, Бургас - 33, Варна - 114, Велико Търново - 23, Видин - 12, Враца - 23, Габрово - 37, Добрич - 12, Кърджали - 7, Кюстендил -14, Ловеч - 14, Монтана - 3, Пазарджик - 23, Перник - 57, Плевен - 13, Пловдив - 52, Разград - 5, Русе - 16, Силистра - 16, Сливен - 22, Смолян - 9, София-град - 283, София-област - 33, Стара Загора - 106, Търговище - 10, Хасково - 18, Шумен - 10, Ямбол - 8.

Общо в страната са поставени 2 628 498 дози от ваксини срещу коронавируса, включително 1 791 за последните 24 часа. 1 384 919 души са със завършен ваксинационен цикъл, от тях 7980 са получили бустерни дози.

Свършиха свободните легла в "Пирогов"

В "Пирогов" вече няма свободни ковид легла за лечение на пациенти, съобщиха от лечебното заведение. По-рано вчера те публикуваха прессъобщение с актуалната обстановка към 20.00 ч., когато леглата бяха само две, предаде БНТ.

"В УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" са настанени за лечение 207 пациенти с коронавирусна инфекция.

Ситуацията е много динамична и в момента разполагаме само с 2 свободни легла за болни от Covid-19, като тези легла са без постоянен достъп до кислород. За тях е направена необходимата организация и са инсталирани кислородни бутилки.

Разходът на кислород на болницата е близо 9 тона на едно денонощие, което е почти осем пъти повече от обичайното потребление. Всички пациенти, които са настанени в обособените ковид отделения на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", са потърсили помощ при нас в тежко състояние", се казва още в съобщението.

Решават ще има ли нови мерки на национално ниво

Днес трябва да стане ясно след заседание на разширен експертен съвет - какви ограничителни мерки ще бъдат предприети, за да се овладее ситуацията с коронавирус в държавата.

Предложението е да бъде въведен зелен сертификат за посещение на обществени места, или да бъдат въведени ограничения, свързани с движението на хора и бизнеса. Засега такива има на отделни места в страната - като София, Видин и Свищов, например.

Обмислят се и евентуални ограничения в училищата. Министърът на образованието Николай Денков смята, че те не трябва да са в цялата страна, а да на регионално ниво.

По-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изготви доклад до министъра на здравеопазването, в който предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 и повишения брой на заети легла в болниците.

В доклада са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки:

  • Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.
  • Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на Главната държавна здравна инспекция.