Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност. През 2017 г. починалите от сърдечно-съдово заболяване са били с 2220 повече. Това каза доц. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България, на специална пресконференция по темата в БТА. Поводът за нея бе световната седмица, посветена на проблемите на заболяването. От Дружеството на кардиолозите посочиха, че едва 30 на сто от българите са наясно със симптомите на болестта. За да бъде успешно и навременно лечението, трябва по-добра профилактика, смятат специалистите.

"Едва 30% от българите са наясно, че водещата причина за смъртност в страна ни са сърдечно-съдовите заболявания. Близо 153 хиляди са българите, които са диспансеризирани заради сърдечно-съдова недостатъчност, като 90 на сто от тях са над 65-годишна възраст", посочи доц. Токмакова, цитирайки данни от НЗОК за миналата година.

"В България достъпността до специалисти, до лекарства и нови технологии е много висока, но няма достатъчно информираност сред обществото и осъзнаване на проблема", каза проф. Пламен Гацов, началник на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София.

"По-голяма част от пациентите със сърдечно-съдова недостатъчност са имали лошо овладяна хипертония", сподели по темата проф. Арман Постаджиян, началник на Кардиологичното отделение в столичната болница "Св.Анна".

"Лечението на пациентите със сърдечна недостатъчност е доста по продължително, то изиска множество стъпки както от гледна точка на диагностициране, така и от гледна точка най- вече на контрол, както на сегашното състояние, така и на контрол на резултатите на терапията. Има огромно значение да се прилагат модерните дистантни методики, така наречената телемедицина. С гордост бих заявил, че България е един от лидерите от гледна точка на пилотни проекти за телемониториране и то на всичкото отгоре онлайн", обясни проф. д-р Иво Петров, началник на клиника по кардиология и ангиология, УМБАЛ "Сити Клиник". Той добави, че вече все по-успешно навлизат телемониторирането на пациенти у нас.

"В момента на телефона си мога да проследя десетки пациенти в какво състояние са. В дадени европейски страни това вече се поема от местната Здравна каса, а у нас все още навлиза", допълни той.

Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с начина на живот.

Какво е сърдечна недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с водене на начин на живот, характерен за Западните страни.

Въпреки напредъка в медицината през последните 20 години, сърдечната недостатъчност има по-лоша прогноза в сравнение с най-разпространените видове рак и оказва дълготрайно неблагоприятно въздействие върху здравето и качеството на живот на пациентите и техните близки.

В световен мащаб между 17 и 45% от пациентите, приети в болница със сърдечна недостатъчност, умират в рамките на 1 година, а повечето умират в рамките на 5 години от поставянето на диагнозата.

Симптомите на задух (диспнея) и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.

Разходите, свързани със сърдечната недостатъчност са много високи за обществото: изразяват се във висока честота на първоначална и повторни хоспитализации, и представляват значително бреме за пациентите и техните семействата. Това бреме вероятно ще нараства със застаряването на населението и все по-честото диагностициране на сърдечната недостатъчност.

Въвеждат се нови здравни технологии с доказано превъзходство спрямо общоприетия "златен стандарт" за лечение с ACE инхибитор, които променят живота на пациентите със сърдечна недостатъчност и могат да намалят с 20% риска от сърдечно-съдова смърт и хоспитализация за сърдечна недостатъчност. Ранната диагностика и лечение на сърдечната недостатъчност са от съществено значение за удължаване живота на пациентите и подобряване на неговото качество.

Това води като цяло до подобряване на здравните и респективно демографските показатели в тази група пациенти.

Въпреки нарастващата заболеваемост от сърдечна недостатъчност, проблемът все още не среща достатъчно разбиране и са нужни по-сериозни действия на международно, национално и местно ниво, за да се ограничат последиците от сърдечната недостатъчност за обществото.

Снимка: Дир.БГ

Симптоми на сърдечната недостатъчност

Не всеки пациент със сърдечна недостатъчност ще има едни и същи симптоми. Много от симптомите на сърдечната недостатъчност не са характерни само за нея и могат да бъдат резултат и от други заболявания. При наличие на някой от изброените по-долу симптоми е добре да се проведе консултация с лекуващия лекар.