Мъж на 49 години от Велико Търново е станал донор на сърце и бъбреци. Той е бил приет на 27 юни в реанимацията на Вeликотърновската болница с мозъчен кръвоизлив, съобщиха от пресцентъра й. Ден по-късно е изпаднал в мозъчна смърт.

Неговите близки са взели решението да дарят органите му на хора, за които те са единствен шанс за живот. Сърцето на донора е трансплантирано вчера в болницата "Св. Екатерина" в София, а двата бъбрека - в Александровската болница, уточниха от болницата във Велико Търново.

Координатор на донорската ситуация е била д-р Ваня Лъчезарова.

Ръководството на областната болница във Велико Търново изразява огромната си благодарност на близките.

Двата бъбрека са били трансплантирани на 49-годишна жена от Варна и 62-годишен мъж от Стара Загора, показали най-голям процент на органна съвместимост от общо петима поканени от листата на чакащи.

След интервенциите, трансплантираните са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница.

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на човешки живот в най-трудния за семейството момент, се посочва в съобщението от болницата.