Приятели и съмишленици изпратиха политолога и експерт по сигурността Алекс Алексиев в последния му път на поклонение в столичния храм "Свети Седмочисленици". Той почина на 28 юли на 78-годишна възраст.

"Той беше истински син на баща си Райко Алексиев, който беше измъчван до смърт след 9 септември 1944 година от комунистическия режим в България. След години на репресии, Алекс Алексиев избяга от България през 1968 г. и се засели в САЩ, където имаше забележителен живот, като започна от завършването си в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, и работи за института Хъдсън и корпорацията Rand. Той беше член на известния екип "Б", който спечели дебата за политиката на САЩ за противодействие на Съветска Русия, което доведе до изместване на дневния ред на президента Джими Картър към Съветския съюз и по-късно по-строгата линия на президента Роналд Рейгън, в крайна сметка, довела до разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор", заявиха от Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Алекс Алексиев се завръща в България след падането на Берлинската стена и става старши съветник на първия премиер Филип Димитров. Последните 8 години от живота му минават пътувайки между дома му в Калифорния и България. Той посвети сърцето си и енергията на Центъра за балкански и черноморски изследвания и проекта "България Аналитика" (Bulgaria Analytica), посочват колегите му.

Филип Димитров

Снимка: БТА

На опелото дойдоха самият Филип Димитров и съпругата му Елена, бившият посланик в Москва Илиян Василев, който първи съобщи за кончината на Алексиев, певицата Богдана Карадочева, режисьорите Димитър Бочеви и Евгений Михайлов, проф. Михаил Неделчев, председателят на КЕВР Иван Иванов, бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, режисьорът Димитър Бочев, Васил Гарнизов - зам.-министър на регионалното развитие от правителството на Иван Костов, Илия Лингорски - зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ,  бившият син депутат Лъчезар Тошев и други. От управляващите дойде зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Богдана Карадочева

Снимка: БТА

Евгений Михайлов

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>