Благодатният огън от Йерусалим загоря в Синодалната палата. Той ще бъде съхраняван в параклиса до около 23.45 часа, когато с литийно шествие ще се пренесе в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Там Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Пасхалните богослужения за Възкресение Христово.

Снимка: Булфото

Началото на богослужението е в 23.30 часа. Точно в полунощ Светейшият Патриарх ще поздрави с "Христос воскресе" православните християни. От този момент в продължение на 40 дни те ще разменят помежду си поздравите: "Христос Воскресе!" - "Воистину Воскресе!".

Снимка: Булфото

След полунощ в храма ще започне празничната патриаршеска Света Литургия. В неделя, на т.нар. "Второ Възкресение", патриарх Неофит ще оглави богослужението в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" от 11.00 часа.

По-рано днес Благодатният огън пристигна в България, донесен от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път пътува и епископ от Северна Македония.

Българската църковно-държавна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан, е присъствала на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, откъдето в специални огнеупорни фенери огънят се пренася до различни точки на света.

Снимка: АР/БТА

Три от фенерите остават в София, други два заминават за Скопие.

На летище "София" огъня чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната.

Снимка: БТА

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Към 23.30 ч. - 23.40 ч. на Велика събота фенерът с огъня ще бъде изнесен от Синодалния параклис, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Снимка: БТА

С трепет очаквахме огъня, каза Старозагорският митрополит Киприан след пристигането на летището в София, където донесе Благодатния огън. Той е за мир, Бог да ни закриля, добави митрополит Киприан.

Митрополитът изрази благодарност към премиера, че за поредна година държавата предоставя на църквата правителствен самолет./