"Една част от обществото е свикнала, че ще си живее добре без значение от положените усилия и това е вредно за всички. Поговорката "Който не работи, не трябва да яде" е вярна, но се изисква твърдост, за да не си позволиш да помогнеш на "гладния", така известният бизнесмен Ивайло Пенчев вижда големия проблем не само на България, но и на всички западни страни.

"Произтича от Държавата на благоденствието. Когато държавата изпаща послание към хората: "Вие, глупави, умни, мързеливи, няма значение, вие заслужавате достоен начин на живот, всеки човек заслужава да живее достойно!", това послание разглезва и унищожава (...) Точно тази склонност да помагаме на ленивите, които са по избор зависими, е вредна за обществото", каза собственикът на Walltopia пред bTV.

Пенчев цитира Ницше според когото милосърдието било "един от най-големите пороци".

"Трябва да знаем, че България не е най-лошото място и въобще не е от най-лошите места. България има шанс да се развие много по-бързо от голяма част от останалия свят", подчерта Пенчев. Той изрази мнение, че ни липсва самочувствие и това не ни позволява да продаваме продукцията си скъпо и да бъдем независими: "Едно известно време сме били васали на турците, после - на руснаците, а сега - на американците".

Според Ивайло Пенчев страната може да се развие много по-добре, ако няма съпротива от страна на администрацията за внос на работници от чужбина - например, от Шри Ланка или Пакистан.

"Всяко общество се развива благодарение на една прослойка - предприемачите. Никой друг не развива обществата и не създава устойчиво богатство както предприемачите", категоричен беше той.

В същото време, той подчерта, че у нас има олигарси, които са "лешояди" и само "разпарчетосват", като даде пример с арестувания Николай Банев:

"Аз създавам стойност, а този човек е от тия, които унищожават стойност (...) Такъв човек не е предприемач, това е тарикат".