Бившият директор на Пирогов Проф. Асен Балтов се върна на работа в болницата като ортопед и травматолог, след като спечели делото и на втора инстанция за това, че беше дисциплинарно уволнен, съобщи БНР.

Той ще работи на граждански договор за един месец, докато изтече срокът за обжалване, а след това се очаква да бъде възстановен като лекар - ординатор в "Пирогов".

Балтов ще води и други съдебни дела заради това, че е бил отстранен като директор на болницата.

Той беше уволнен дисциплинарно в средата на септември м.г. след 21 години работи в "Пирогов". След като беше отстранен от директорския пост в средата на лятото, проф. Балтов бе около два месеца в болнични, а след това се яви на работното си място - Първа клиника по ортопедия и травматология.

На 13 септември м.г., след като направил две операции, Балтов бил извикан в кабинета на тогавашвия директор на болницата проф. Иван Поромански, където му е съобщено, че е уволнен.

"Това беше едно решение, което беше взел проф. Поромански, според мен, не еднолично, а под въздействието на служебния министър Стойчо Кацаров. Но аз все още смятам, че макар и да съм възстановен от съда, това не ми пречи да си потърся правата към хората, които са били виновни за моето дисциплинарно уволнение", коментира пред БНР ортопедът.

Проф. Балтов заяви, че очаква, че болницата няма да обжалва решенията на две съдебни инстанции, които отменят дисциплинарното му уволнение преди да стане депутат от ГЕРБ.