Бившият депутат Живко Мартинов престоя няколко часа в следствието. Той бе призован заедно с адвоката си по повод разследването за изнудване, придобило публичност като "Суджукгейт".

На излизане от сградата на следствието защитникът на Мартинов Христо Ботев обясни, че бившият депутат бил питан от разследващите по повод интервю, в което имало твърдения за дадени пари на представител от прокуратурата, предадоха БТА и "Фокус".

Мартинов и защитникът му направили редица искания, след като им били предявени всички материали. Според Ботев делото било разделено на няколко други разследвания. Той обаче, чисто житейски, не можел да си обясни, защо трябва да се иска 4 тона суджук, а не пари или имоти. В крайна сметка ставало дума за неплатени наеми.

По делото нямало нито свидетелски показания, нито СРС-та, които да потвърждават тезата на прокуратурата, каза Ботев и прогнозира, че това дело ще е "дума срещу дума".

Ботев коментира, че тече проверка по случая, като според него няма нищо опасно за бившия депутат от адвокатска гледна точка.

"Делото е разделено на множество други. Обвинението прокуратурата ви го съобщи още преди 2-3 седмици. Чисто житейски не мога да разбера защо ако искаш нещо от някой, няма например да му вземеш пари или имот, ами ще искаш 4 тона суджук, който пък после какво ще го правиш не е ясно. Явно това ни е нивото и с такива неща се занимаваме", заяви адв. Ботев.

Днес направихме страшно много доказателствени искания. Представихме документи, поискахме свидетели да бъдат разпитани. Днес на практика ние за първи път показваме нашата гледна точка. До този момент не сме имали достъп до материалите по делото, така че при юридически разум от страна на прокуратурата би трябвало да уважи тези искания, да разпита свидетелите, да обърне внимание на документите, а при един внимателен прочит това дело може и да не влезе в съда, допълни Ботев.

Защитата на бившия депутат уточни, че взаимоотношенията между пострадалия и Живко Мартинов са на съвсем друго ниво - става въпрос за неплатени по договор наеми от страна на първия към втория. "Едни такива дълги и сложни отношения, които са се развивали в годините. Ако прокуратурата има разум, нека извърши едно обективно разследване и тогава да прецени дали да внесе делото в съда", призова Ботев.

Той коментира още, че е бил на свиждане и при семейство Баневи, които също са негови клиенти. "За първи път ще се съглася със зам.-главния прокурор Иван Гешев, че споровете се водят в съдебната зала. Кой какво казал, какво рекъл, мисля, че вече се изчерпа. Доколкото някой може да изпере 1 млрд., защо пък и да не учреди партия от килията", каза Ботев. Попитан дали е вярна информацията, че Николай Банев ще се кандидатира за евродепутат, защитата му обясни, че такава кандидатура не дава наказателен имунитет, така че всеки може да се кандидатира за каквото иска.

На снимката: Адвокат Виктор Михайлов, Живко Мартинов и адвокат Христо Ботев