Въоръжените сили трябва да се модернизират мащабно, а не "на парче", за да можем да разчитаме на сигурност. Това е мнението на бившите министри на отбраната Тодор Тагарев и Николай Ненчев. В студиото на "Лице в лице" те защитиха повишаването на разходите за въоръжение.

"Решението трябва да се търси в цялостна програма за превъоръжаване. Около 4 млрд. лв. се заделиха за 3 проекта, докато Словакия прие програма за превъоръжаване за 6,5 млрд. евро и купиха 14 Ф-16 с целия необходим пакет поддръжка", отбеляза Тагарев.

Според него купуването на 8 самолета е частично решение: "Това не е елемент на стратегическото планиране, а на това колко се е съгласил да задели министърът на финансите за тази цел".

Той допълни, че освен това покупка сега и следваща след години в крайна сметка ще ни излезе по-скъпо.

"Бих отишъл на вариант, в който договаряме всичко, което ни е необходимо и плащането се разсрочва. Всички направиха така и никой не е купил 8 самолета - Румъния, Чехия, Унгария, Словакия, да не говоря за Полша, където купиха 3 ескадрили", допълни бившият военен министър.

Колегата му Николай Ненчев предложи на сегашните управляващи да насочат погледа си към Израел, където има добри варианти за придобиване и "ъпгрейдване" на Ф-16.

Той посочи, че около 90% от нашата армия е с руско въоръжение и на последната среща на върха на НАТО е било обърнато специално внимание на намаляването на зависимостта на въоръжените сили на членките на Алианса от

политическите решения в Кремъл.

"Когато става въпрос за бронирани машини и танкове не сме зависими. Когато става въпрос за радио-локационни станции, изтребители и зенитно-ракетни комплекси продължаваме да сме зависими. Ние не можем да удължим ресурса на зенитните ракети, ако не ползваме руско ноу-хау", обясни и Тагарев.

Според него по отношение на радарите сме безнадеждно изостанали даже от Румъния, която от 20 години има американски системи и даже сега произвежда такива по лиценз.

Никой Ненчев подчерта, че именно заради търсенето на вариант партньорска държава да поеме поддръжката на МиГ-29 се е оказал подсъдим. Той посочи, че даже днес е бил разпитван по ново разследване - след като в ефира на bTV казал колко пъти наши изтребители са прехващали самолети на руската стратегическа авиация и колко гориво е било похарчено за това.

По думите му това са публични данни, но държавното обвинение е част от "хибридната заплаха".

По отношение на острите коментари на Доналд Тръмп за военните разходи, Тодор Тагарев изрази мнение, че няма да се стигне до задължителни 4% от БВП за отбрана за всички в НАТО: "САЩ са глобална сила, имат глобални интереси, действат практически в целия свят. Няма причина другите страни да вдигат толкова много своите разходи".

Според него и критиките към Германия за ниските отбранителни разходи и отношенията й с Русия не са нещо ново. Той отбеляза, че проектът "Северен поток 2" заобикаля членки на НАТО и поставената в сложно положение Украйна само и единствено с цел Бундесрепубликата да получава директно руски газ и затова не само от САЩ са коментирали, че тръбата нарушава някои "доста фини и трудно постигнати баланси".