Изненадах се от акцията, от случилото се. С Петър Харалампиев се запознах, когато той стана председател на Агенцията. Били сме заедно по инициативи. Това заяви Райна Манджукова - бивш председател на Агенцията за българите в чужбина, пред Нова тв.

"На мен ми звучи абсурдно, това което прокуратурата твърди. Това, за което ми се оплакват на мен хората, е, че твърде дълго се чака за издаване на български паспорт", посочи Манджукова.

Тя обясни, че не е чувала, че се искат пари по 5000 евро за издаването на български паспорт.

"Тук става въпрос за националната сигурност и трябва да бъде решен този проблем, но не със спецакции, а трябва да бъдат разработени критерии, по които да се удостоверява български произход. Вменяването на агенцията да издава документи за български произход е от 2009 година", каза още Манджукова.

Според нея това е много отговорна административна работа.

Припомняме, че вчера бе задържано част от ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина, включително и председателят на агенцията Петър Харалампиев, както и главният секретар.

Прокуратурата разследва престъпна група за длъжностни престъпления, документни престъпления и подкупи.

Сигналът, по който започва разследването, е за издавани документи за български произход срещу 5000 евро. По него се работи от около 4 месеца.

В групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина, е имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. Именно заради тези посредници освен в София, били обиските в Плевен и Кюстендил. Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход.