Преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски" сигнализираха, че отоплителната инсталация на Ректората, която е сграда-паметник, прелива от покрива и руши фасадата. От ръководството на университета отказаха да застанат пред камера. Темата обаче коментира пред bTV бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев. Според него собственик на сградата е държавата и тя трябва да прави ремонт.

Той е категоричен, че, за да не се стига до този резултат, всяка година трябва да се полагат определени грижи, но не достигат средства за целта.

Проф. Илчев уточни, че през последните 20 г. повече пари са отпускани на университета по време на управлението на Тройната коалиция и за 130-ата годишнина на ВУЗ-а, като вторият път голяма част от средствата са отишли за ремонт на общежитията.

"Това е публична държавна собственост, ние сме ползватели, а собственик е държавата. Както хазяинът трябва да прави ремонт на един апартамент - наемателят може да поеме част от ремонта, но основното задължение е на хазяинът", коментира проф. Илчев.

По думите му освен в Ректората, университетът се помещава в още четири сгради, паметници на културата - Ботаническата градина, Журналистическият факултет, Биологическият факултет и Богословският факултет.

Бившият ректор на най-старото висше училище у нас заяви, че по време на неговия мандат Ректоратът е бил боядисан, сменена е дограмата, сменени са осветителните тела и е ремонтирана библиотеката.

"Английските дворове, за съжаление, са в окаяно състояние. 2012 г. съм водил Бойко Борисов, (...) тогава го заведох на един от прозорците и му казах: "Г-н премиер, не е ли срамно националният университет да е в такова състояние." Той изхъмка и нищо не последва. Разходите на СУ за поддръжка на сградите са много по-големи от на всички останали университети", каза още той.

Проф. Илчев беше категоричен, че компромиси с Гоце Делчев не трябва да се правят на предстоящата среща на Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави.