Д-р Георги Деянов от 20 август ще заеме поста директор на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), съобщиха от Министерството на здравеопазването.

До месец май 2017 г. д-р Деянов е работил като главен експерт в ЦФЛД.

След предварителни разговори, че желае да напусне поста по лични причини, министър Ананиев освободи по взаимно съгласие д-р Мариета Райкова от длъжността директор на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), считано от 20.08.2018 г., отбелязват от МЗ.

От министерството посочват, че д-р Деянов е избран, "за да не се допусне забавяне на администрацията и за да се осигури приемственост".

Следващото заседание на Обществения му съвет остава насрочено за 15 август.

Д-р Мариера Райкова неотдавна пое поста директор на ЦФЛД от д-р Тинка Троева, която беше освободена от длъжност заради системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на фонда и регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури. Подаден беше и сигнал в прокуратурата.

Самата д-р Троева оглави фонда след оставката на проф. Владимир Пилософ, който остана на поста само 10 месеца, период, съпътстван от множество скандали. Най-нашумелият беше казусът с 9-годишния Байрям, който трябвало да замине за трансплантация на бъбрек в Германия, но от МЗ отказали да издадат необходимия документ, защото можело да бъде оперирано и у нас.